Chefen og Astronaut-Andreas håber på ny dansk rumrejse

Fremtiden for Europas astronauter er uvis, men Andreas Mogensens chef har store ambitioner for ESA-rumrejser.

Se, hvordan det så ud, da Andreas Mogensen blev sendt ud i rummet
Følg Videnskab

Det vil være spild af penge, uddannelse og blomstrende talent, hvis ikke Andreas Mogensen får chancen for endnu en raketrejse til rummet.

Det mener den danske astronauts chef, Thomas Reiter, som er direktør for Den Europæiske Rumfartsorganisations (ESA) bemandede rumrejser.

- Det vil være et stort spild, hvis vi kun sender dem op én gang, siger Thomas Reiter til Ritzau med henvisning til ESA-korpset på seks astronauter, som danskeren i 2009 blev del af efter en udvælgelsesproces blandt 8400 ansøgere.

Reiter udtrykker specifikt håb for, at Andreas Mogensen kommer af sted igen, men det afhænger af kommende politiske beslutninger på nationalt og internationalt niveau om det europæiske rumprograms fremtid og størrelse.

- Lige nu kan jeg kun tale i generelle vendinger, og det er vores intention at forlænge vores deltagelse i samarbejdet om Den Internationale Rumstation (ISS) til 2024. Det bestemmer medlemslandene. Det vil give ekstra ture til ISS - både korte og lange ophold, siger Reiter.

Astronaut-Andreas: Jeg var rundtosset efter landingen

Andreas' kone: Jeg turde ikke se landingen

Da den danske astronaut lørdag landede i Köln efter en mildt sagt turbulent hjemrejse fra ISS, indledningsvist med 28.000 kilometer i timen, senere i brændende rumkapsel, i faldskærm, i helikopter og til slut med privatfly, var han først bare glad for at se sin familie igen.

Se, hvordan Andreas forberedte sig til turen her. (Video: AP).

Men den blot ti dage lange rumrejse har givet ham mod på mere.

- Det vil være super med en mission til. Men det ligger langt ude i fremtiden.

- Hvis jeg fik muligheden, ville jeg da meget gerne af sted igen, men det er lidt tidligt at spekulere i, siger Andreas Mogensen til Ritzau.

Dronningen vil møde Andreas Mogensen på Amalienborg

Astro-mor: Jeg så det slet ikke

Den 38-årige rumingeniør har taget uddannelser og bunkevis af test for at nå sit mål om at blive astronaut. Den første danske af slagen.

Kronen på værket var Iriss-missionen, som han fuldførte til chefernes udtalte tilfredshed.

Er danskeren heldig igen at få en rejse til det vægtløse univers, kan det meget vel være, at den bliver længere - både i tid og i afstand - og altså uden for det såkaldt lave jordkredsløb, som ISS befinder sig i.

- Det er det næste store skridt, vi har planer om at nå, siger Thomas Reiter.

Den tyske chef har selv solid erfaring som rumrejsende. Fraregner man russerne og amerikanerne, er han den astronaut, der har opholdt sig længst i rummet - knap et år.

Se, hvordan det så ud, da Andreas landede efter den utrolige tur her. (Video: Ritzau)

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+