Chokerende fund i 1000 år gammel Buddha-figur

En ct-skanning og endoskopi afslørede mere end bare resterne af et menneske

Scanningen af Buddha-figuren afslørede en mumie inden i, mens en endoskopi afslørede, at der lå rester af kinesiske tekstruller i de hulrum, hvorfra de indre organer var blevet fjernet. (Foto: Drents Museum)
Scanningen af Buddha-figuren afslørede en mumie inden i, mens en endoskopi afslørede, at der lå rester af kinesiske tekstruller i de hulrum, hvorfra de indre organer var blevet fjernet. (Foto: Drents Museum)
Følg Videnskab

Der ventede forskere ved det hollandske Drents Museum og fra Meander Medical Centre i Amersfoort lidt af en overraskelse, da de i slutningen af 2014 fik mulighed for at undersøge en helt unik og anslået 1000 år gammel Buddha-figur fra Kina.

Der blev gennemført både endoskopi og flere ct-skanninger, der afslørede, at der ikke kun var en mumificeret person inden i, men mumien havde også fået fjernet alle indre organer og havde fået hulrummene fyldt ud med kinesiske tekstruller.

Forskerne vidste på forhånd, at der inde i Buddha-figuren skulle være resterne af et menneske - efter sigende en munk ved navn Liuquan, men de manglende organer og resterne af tekstruller var en overraskelse. Yderligere prøver - blandt andet dna-test af knoglerne - skal forsøge at gøre forskerne endnu klogere på det opsigtsvækkende fund.

Mens undersøgelserne af blandt andet udtagne knogleprøver pågår, kan figuren med mumien inden i opleves på det naturhistoriske museum i Budapest ind til maj i år, hvorefter den bliver udstillet i Luxembourg.

Det er første gang, at en kinesisk mumie bliver undersøgt af vestlige forskere, men buddhistiske mumier er i sig selv ikke usædvanlige. Tidligere på året fandt forskere de mumificerede rester af en munk, der sad i lotusstilling i Mongoliet. Mumien blev anslået at være 200 år gammel.

Lignende fund er gjort andre steder i Kina.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.