Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har nedsat en ekspertgruppe af forskere fra hele verden, der blandt andet skal undersøge coronavirussens oprindelse.
700 forskere ansøgte om en plads i gruppen, og 13. oktober annoncerede WHO så de 26 udvalgte videnskabsfolk. Iblandt er danske Thea Fischer, der er professor i virologi ved Københavns Universitet og forskningschef og overlæge på Nordsjællands Hospital. Det skriver Videnskab.dk.
Allerede i januar 2021 var hun med i en WHO-delegation på 14 personer, der besøgte Wuhan som første fase i WHO's jagt på coronavirussens ophav.
Ekspertgruppen hedder Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens, forkortet SAGO.
Læs mere på Videnskab.dk: Er naturlig immunitet mod corona stærkere end vaccine-immunitet?
Turen til Wuhan i vinter var første fase i WHO’s forsøg på at opklare ophavet til SARS-CoV-2, virussen bag sygdommen COVID-19. Nu skal den knap dobbelt så store SAGO-gruppe så tage over, hvor det forrige eksperthold slap.
Besøget i vinter svarede nemlig ikke på halvdelen af de spørgsmål, ekspertgruppen tog afsted med. Blandt andet var prøverne fra patienter, der i efteråret 2019 blev indlagt med luftvejsproblemer på hospitalet i Wuhan, destrueret.
Thea Fischer fortalte senere om hele forløbet i Ugeskriftet for Læger.
Tidligere i år afviste Kina også WHO’s planer om at undersøge oprindelsen til COVID-19-udbruddet yderligere.
Læs mere på Videnskab.dk: Kan børn få senfølger efter COVID-19?
Uanset hvad ekspertgruppen kan møde af forhindringer, er det dog afgørende, at de får mulighed for at gøre deres arbejde.
Generalsekretær i WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus understreger i en pressemeddelelse, at det er essentielt at forstå, hvor nye sygdomme har deres udspring, hvis vi skal forhindre pandemier i at sprede sig fremover. For jo, der kommer flere fremover:
- Udbrud af nye virusser, der potentielt kan blive til epidemier eller pandemier, er en del af naturens gang. Selvom SARS-CoV-2 er den seneste i rækken, bliver det ikke den sidste, siger Tedros Adhanom Ghebreyesus i pressemeddelelsen fra WHO ifølge Videnskab.dk.
Andre artikler på Videnskab.dk
Corona-krisen: WHO har altid balanceret mellem storpolitik og faglighed
WHO's forskerhold i Kina: 'Ekstremt usandsynligt' at coronavirus er skabt i laboratorium