Danske forskere freder din light-sodavand: Du bliver hverken tyk eller syg

Kunstigt sødet sodavand kan faktisk være lige så sundt som et glas mælk, siger forskerne bag nyt dansk studie

Forskere fra Københavns Universitet maner alle fordomme om light-sodavand til jorden. Foto: Polfoto
Forskere fra Københavns Universitet maner alle fordomme om light-sodavand til jorden. Foto: Polfoto

Hvordan er det nu, det er?

Hvis man drikker light-sodavand i stedet for dem med sukker, så bliver man tyk alligevel - ikke? Eller man får kræft? Eller bliver man selvlysende?

Der hersker mange ’sandheder’ om sukkerfri sodavand, men nu gør et nyt studie fra Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring op med dem alle sammen.

Det skriver Politiken.

Faktisk kan sodavand med kunstigt sødemiddel ifølge forskerne bag undersøgelsen ligefrem være et sundt tilvalg, hvis man gerne tabe sig lidt.

De danske forskere er nået frem til deres svar ved at observere 60 mennesker, som alle var overvægtige.

Du bliver hurtigere fuld, hvis du også drikker sodavand som eksempelvis cola. (Foto: Ric Feld/AP) Videnskab Den er god nok: Sodavand gør dig hurtigere fuld

Lige så sundt som et glas mælk
Deltagerne har enten drukket en liter letmælk, en liter almindelig cola, en liter cola light eller en liter vand, og på den måde har man været i stand til at se nærmere på, hvad de forskellige væsker gør ved vores kroppe, når de indtages.

Ifølge en anonym blogger hader stewarderne og stewardesserne, når du bestiller light-cola. Billedet forestiller ikke pågældende blogger. Foto: Polfoto Ferie Vidste du det? Stewardessen hader, når du bestiller dette på flyet

Ud fra det har de danske forskere konkluderet, at den kunstigt sødede sodavand hverken øger risikoen for diabetes eller kræft. Faktisk, lyder det, er det lige så sundt som at drikke et glas mælk.

- Vores resultater tyder på, at insulinfølsomheden ikke påvirkes af at drikke sodavand med sødemidler sammenlignet med at drikke vand, mælk eller sodavand med sukker. Samtidig var der heller ikke nogen forskel i ændringen i vægt. Men sodavand med sukker øgede både fedt og kolesterol i blodet, hvilket vand, mælk og sodavand med sødemiddel ikke gjorde, siger Sara Engel, ph.d.-studerende og en af forskerne bag undersøgelsen, til Politiken.

Ifølge forskerne er alt, hvad vi hidtil har hørt om, hvad kunstige sødemidler har af negative virkninger på vores kroppe og sammenhæng med for eksempel fedme, diabetes og demens, kun rygter, som man nu håber bliver manet til jorden med det nye danske studie.

385 kommentarer
Vis kommentarer