Dansker tager årets foto af galakse med 'løgringe'

Det er overraskende let at komme i gang med astrofotografi, fortæller vinderen

Den danske amatørfotograf Rolf Wahl Olsen har vundet førstepladsen for årets 'galakse-foto' med billedet her. Det forestiller galaksen NGC 3923, der befinder sig 90 millioner lysår væk fra Jorden. Foto: Rolf Wahl Olsen
Den danske amatørfotograf Rolf Wahl Olsen har vundet førstepladsen for årets 'galakse-foto' med billedet her. Det forestiller galaksen NGC 3923, der befinder sig 90 millioner lysår væk fra Jorden. Foto: Rolf Wahl Olsen
Følg Videnskab

Ottende gang var lykkens gang for den danske amatør-astrofotograf Rolf Wahl Olsen.

Med sit billede af 'løgringsgalaksen' NGC 3923 er han netop blevet hædret af Insight Astronomy Photographer of the Year for årets galakse-billede. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se mange flere, fantastiske pletskud fra konkurrencen.

- Jeg har deltaget i denne konkurrence otte år i træk, og selvom jeg har været blandt finalisterne hvert år så er førstepladsen i kategorien her mit bedste resultat, så det er jeg naturligvis meget glad for, skriver Rolf Wahl Olsen, der er bosat i New Zealand, i en mail til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvordan ser mennesket ud om en million år?

Rolf Wahl Olsen har været interesseret i astronomi, så længe han kan huske. Han fik sit første teleskop i 1990 og har dyrket astrofotografi siden 2003.

Han arbejder til daglig med it, men fotograferer altså galakser som en hobby, og der ligger meget arbejde i det.

Vinderbilledet af NGC 3923-galaksen er taget fra Rolf Wahl Olsens hjemmeobservatorium i Auckland med et hjemmelavet kamera.

Det er taget over 13 dage - mellem 21. maj 2017 og 25 marts 2018 - og med en eksponeringstid på 41 timer og 38 minutter i alt.

- Deep sky-astrofotografering (fotografering af himmellegemer, der ikke er en individuel stjerne eller et objekt som en planet, red.) kræver, at man tager en masse billeder af det samme objekt og kombinerer dem. Dette gøres for at minimere baggrundsstøjen i det færdige billede, forklarer Rolf Wahl Olsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Matematikere knækker gammel spaghetti-gåde

NGC 3923-galaksen findes i stjernebilledet hydra, og den er ret usædvanlig.

- Selve billedet er specielt, fordi det er en unik og interessant galakse med denne løgring-effekt, der findes grundet tidligere sammenstød med andre galakser, forklarer Rolf Wahl Olsen.

- Og så er det fascinerende at tænke på, at det lys, der blev opsamlet af mit kamera, faktisk blev udsendt fra galaksen for 90 millioner år siden, længe før dinosaurerne uddøde, tilføjer han.

Selve løgring-effekten er almindelig i elliptiske galakser som  NGC 3923. Det unikke ved NGC 3923 er galaksens symmetri og dens 42 ringe, hvilket er flere end hos nogen andre galakser, man kender.

Rolf Wahl Olsen fortæller, at man ikke behøver at lægge så meget arbejde i det, som han gør, hvis man gerne vil prøve at give sig i kast med astro-fotografi.

- Man skal bare have et kamera af en eller anden art. Selv en smartphone kan bruges, hvis man holder dens kamera op mod okularet på et teleskop. Og man kan ofte leje et teleskop i den lokale astronomi klub, slutter han.

Så har du en lille astrofotograf i maven, er det bare om at komme i gang.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Læs om den seneste astronomi på Videnskab.dk

Forskere finder ny kæmpedderkop med mystisk horn på ryggen

Hvad troede danskerne på før den nordiske mytologi?

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind