Danskere finder våben mod verdens mest smertefulde lidelse

Ny dansk forskning viser, at Trigeminusneuralgi, der er én af verdens mest smertefulde lidelse, ofte skyldes blodkar, der trykker på nerver i hjernen. Den nye viden kan føre til operationer, der kan forandre de hårdt ramte patienters liv

Danske forskere har måske løst gåden om verdens mest smertefulde lidelse (Foto: Ekstra Bladet)
Danske forskere har måske løst gåden om verdens mest smertefulde lidelse (Foto: Ekstra Bladet)
Følg Videnskab

- Det føles som at få sat ekstrem strøm til kæben eller at få stukket en issyl lige ned i en tandnerve. Smerten kommer fuldstændig ud af det blå og er samtidig så voldsom, at man får lyst til at hamre sit hoved ind i væggen, bare for at føle noget andet. Smerten kan komme flere gange om dagen, og flere overvejer selvmord på grund af det.-                                       

Sådan lyder det fra Lonni Uttenthal Jensen, formand for Trigeminus Foreningen.Hun havde selv den ekstremt smertefulde lidelse trigeminusneuralgi gennem mere end 12 år, inden hun fik en hjerneoperation, der heldigvis fjernede smerterne. Det er dog et fåtal af de cirka 5.000 danskere med trigeminusneuralgi, der får tilbudt en operation, som Lonni gjorde. Det skyldes, at det er usikkert, hvorfor lidelsen opstår hos den enkelte patient, og hvordan man skal helbrede det (se faktaboks).

Nu viser en ny dansk undersøgelse, udgivet som 'editor's choice' i det anerkendte tidsskrift BRAIN, at cirka halvdelen af alle patienter med trigeminusneuralgi har blodkar, der trykker kraftigt på den nerve, der giver hjernen besked om smerter i ansigtet, trigeminusnerven, skriver Videnskab.dk.

Og med den rette scanningsteknik vil læger nu kunne vurdere, om blodkartryk er årsag til lidelsen og på sigt forhåbentlig blive bedre til at forudsige, om der vil være en god chance for, at en hjerneoperation vil virke.

Læs også hos Videnskab.dk: Forsker lod bier stikke sig på penis og pung, for at se hvad der gjorde mest ondt

En MR-hjernescanning af høj kvalitet og en radiolog med speciale i hjernen vil fremover muligvis kunne sige, hvilke patienter der formentlig kan have gavn af en hjerneoperation, hvor blodkar flyttes væk fra nerven, konkluderer forskerne bag undersøgelsen.

- Vi  håber, at vores forskning på sigt vil føre til flere vellykkede operationer, så flere mennesker med trigeminusneuralgi får deres liv tilbage og kommer ud af den smerte, der presser mange af patienterne til tanker om selvmord. Derfor er det også virkelig vigtigt, at vi bliver klogere på denne lidelse,- siger Stine Maarbjerg, læge og ph.d.-studerende på Dansk Hovedpinecenter ved Glostrup Hospital. Hun er hovedforfatter på den nye forskningsartikel.

Det er bestemt en vigtig ny indsigt, vurderer Christina Rostrup Kruuse, forskningslektor og speciallæge på Københavns Universitet og Herlev Hospital.

- Det er en superspændende undersøgelse, som peger på, at blodkarrenes tryk rent faktisk er årsag til lidelsen hos cirka halvdelen af patienter, men også at den sidste halvdel har lidelsen af andre grunde. Nu ved man med større sikkerhed, at cirka halvdelen formentlig vil kunne få fjernet deres lidelse, hvis man kan rykke blodkarrene i hjernen væk fra nerverne,- siger Christina Rostrup Kruuse, der ikke selv har været med til at lave undersøgelsen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor får man hovedpine?

Rødhårede reagerer anderledes på smerte

Hvad gør mest ondt: en fødsel eller et hårdt spark i skridtet?

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time