Annonce:
Annonce:

Den er god nok: Folk med kæledyr er gladere

Ny undersøgelse viser, at kæledyr kan give nedtrykte danskere øget livskvalitet og højne deres humør

Stephanie Paulsens liv ændrede sig  markant, da hun fik selskab af den et-årige belgiske hyrdehund Abbey. Foto: Privat
Stephanie Paulsens liv ændrede sig markant, da hun fik selskab af den et-årige belgiske hyrdehund Abbey. Foto: Privat
Annonce:
Følg Videnskab

Du har en dårlig dag og kan slet ikke få genstartet dit humør. Men pludselig er der nogen, der rækker dig en lille, pjusket hundehvalp, og så er alle dine sorger glemt.

Mange kan formentlig nikke genkendende til, at det er fuldstændigt umuligt ikke at trække på smilebåndet, når de ser en sød kat eller hund. Og den er faktisk god nok – en ny undersøgelse fra YouGov foretaget af Agria Dyreforsikring viser, at 70 procent af danske kæledyrsejere oplever, at deres kæledyr kan få dem i bedre humør.

Undersøgelsen, som er foretaget blandt 1007 danskere, der enten ejer en hund, en kat eller en hest, viser også, at 20 procent af de adspurgte føler sig støttet af deres kæledyr, når de er ramt af stress. 11 procent føler sig støttet af deres bedste firbenede ven, hvis de har en depression.

Annonce:

Abbey reddede Stephanies liv
En af de mange, som har oplevet den positive effekt ved at have et kæledyr, er 24-årige Stephanie Paulsen fra Sønderborg. Hun kæmper hver dag med angstanfald, depressive tanker og utryghed som følge af sygdommen PTSD.

Men efter, at den et-årige belgiske hyrdehund Abbey kom logrende ind i Stephanies liv, er kampene blevet meget nemmere at vinde.

- Jeg havde rigtig svært ved at være sammen med mange mennesker, for eksempel til familiefødselsdage. Jeg kunne ikke overskue det, og situationen gjorde mig hurtigt utryg. Men nu, når Abbey er der, bliver jeg hurtigere tryg, fordi jeg ved, at hun passer på mig, fortæller Stephanie Paulsen, som er overbevist om, at hun ikke ville være i live i dag, hvis hyrdehunden ikke havde hjulpet hende.

Hunde giver lykkehormon
Poul Videbech, der er professor og overlæge på Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning på Psykiatrisk Center i Glostrup, kender alt til det faktum, at kæledyrene kan have en positiv effekt på mennesker med ondt i sjælen.

Annonce:

Han fortæller, at det blandt andet skyldes, at kontakten med kæledyret ikke kræver meget af os mennesker. Hunde kræver ingen forklaringer, og er bare glade for at være i nærheden af ejeren.

Faktisk er der ifølge Poul Videbech en videnskabelig forklaring på, hvorfor kæledyrene kan få deres mennesker til at føle sig glade og trygge.

- Når man interagerer med en hund, og specielt hvis man har øjenkontakt med den, stiger hormonet oxytocin i både hunden og mennesket. Det er et hormon, der skaber følelsen af tilknytning, lykke og tryghed. Hunde kan aflæse vores følelser via kropssproget og reagere på det, for eksempel hvis vi er kede af det. De kan udvise en trøstende og opmuntrende adfærd, forklarer han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Varmechecken går til narko - hvordan synes I selv det går?
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: