Den rigtige træning kan hjælpe mod sygdom

Hvis du træner på den rigtige måde, kan det hjælpe på en lang række sygdomme lige fra diabetes til cancer

(Arkivfoto: Klavs Bo Christensen)
(Arkivfoto: Klavs Bo Christensen)

'Dårligt hjerte? Jamen, så skriver vi fysisk træning på recepten'.

Sådan kan det i stigende grad lyde fremover, når læger ordinerer behandling til patienter. Fysisk træning har en god effekt på en lang række sygdomme – og ikke bare i bevægeapparatet. Patienter med lidelser som diabetes, hjerteproblemer, depressioner og lungesygdomme som KOL kan også have stor gavn af træne aktivt. Det skriver Videnskab.dk.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk

Det viser et stort oversigtsstudie foretaget af professor Bente Klarlund Pedersen og nu afdøde professor Bengt Saltin, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

- Der er stor forskel på, hvilken slags træning, det skal være. Det afhænger af den enkelte sygdom. Nogle sygdomme afhjælpes bedst med konditionstræning, andre med styrketræning og andre igen i et mix mellem de to, siger Bente Klarlund, der er leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.

Læs også på Videnskab.dk: 'Bør føre til nobelpris': Immunforsvar æder kæmpe kræftsvulst

Et eksempel er patienter med type 2 diabetes, som har stor gavn af styrke- og konditionstræning.

- Hvis man bruger sine muskler, øger man sin insulinfølsomhed, ligesom en trænet muskel bedre kan optage sukker. Patienten sparer på insulinet, skåner sin bugspytkirtlen og træner sig til et bedre blodsukker, siger Bente Klarlund, der også er professor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

Diabetikere har dog også godt af konditionstræning, men da mange af patienterne har meget dårlig kondition, så er der ikke tale om klassisk cykel- eller løbetræning.

- Her på centret har vi indført intervalgang med henholdsvis tre minutters hurtig og langsom gang. Intervalgang har en massiv positiv effekt på diabetespatienter. Det stabiliserer blodsukkeret, patienterne taber mere fedt om maven og opbygger muskelmasse, fortæller Bente Klarlund.

Læs også på Videnskab.dk: Danske forskere har måske fundet behandling mod kræft

Patienter med lungesygdomme som KOL er en anden gruppe, der har gavn af både konditions- og styrketræning.

- Noget af det der begrænser en KOL-patients liv mest, er svindende muskelmasse og manglende fysisk formåen, fordi de hurtigt bliver forpustede. Ved hjælp af træning kan de øge deres gangdistance, deres livskvalitet og i sidste ende deres overlevelseschancer, siger Bente Klarlund.

En gruppe, hvor man tidligere har været meget forsigtig med at anbefale træning som medicin, er hjertepatienter. På grund af deres skrøbelige helbredstilstand har man ikke villet belaste hjertet for meget. Men træning i små doser kan have en god effekt, fastslår Bente Klarlund.

Læs også på Videnskab.dk: Tynde og sunde kan også få type 2-diabetes

- Hjertepatienter kan ikke tåle at træne hele kroppen i længere tid. Men ved at træne et område af gangen – for eksempel ved at cykle på en kondicykel med kun et ben – kan de øge deres musklers evne til bedre at optage ilt. Det giver dem en bedre dagligdag. Samtidig nedsætter de deres kolesteroltal og sænker risikoen for åreforkalkning, siger Bente Klarlund.

Oversigtsartiklen gennemgår i alt 26 sygdomme, hvor patienter kan have gavn af træning, og listen omfatter sygdomme som angst, demens, knogleskørhed og slår også fast, at cancerpatienter, der træner aktivt før og efter deres kræftforløb har mindre risiko for, at kræften vender tilbage.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?

Depression: En psykolog er lige så effektiv som medicin

Sådan løser man en Rubiks terning på fem sekunder