Denne besynderlige skabning var blandt det første liv på Jorden

Det er en underligskabning, det 'lilla sokkedyr', der både spiser og laver lort igennem den samme åbning. Efter 60 år har forskere endelig afkodet, at det mystiske væsen er tæt beslægtet med de allertidligste former for liv

Her kan du se den besynderlig starut

Den ligner lidt en lilla sok eller en slatten ballon, og i 60 år har forskerne forsøgt at afkode, hvordan 'sokkedyret', med det latinske navn Xenoturbella, er beslægtet med resten af dyreriget.

Men nu er det endelig lykkedes at placere den lille, lilla fyr det rigtige sted på livets stamtræ - nemlig som en orm, der hører til de allertidligste former for liv. Det skriver bbc.com ifølge Videnskab.dk.

Samtidig har forskerne fundet fire nye arter af Xenoturbella i Stillehavet, fortæller de i et nyt studie i tidsskriftet Nature.

- En stor gren på evolutionens stamtræ har nu fået fire arter i stedet for blot én, siger professor Gregory Rouse fra Scripps Institution of Oceanopgraphy i USA til bbc.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Hils på det levende hundehoved

Det besynderlige havdyr har ingen øjne, ingen hjerne og ingen indvolde. Det eneste, den har, er en lille åbenstående mund, som den både bruger til at spise og gå på toilettet med.

- Så hvis du forestiller dig en sok, du har taget af og smidt på gulvet - så ser de bogstavelig talt sådan ud, siger professor Gregory Rouse til bbc.com.

Indtil nu har forskerne kun kendt til én art af sokkedyrene, og igennem DNA-tests havde forskerne oven i købet klassificeret den forkert - først som en fladorm og senere som en primitiv slægtning til moderne bløddyr.

Læs mere på Videnskab.dk: Dansk forsker sluger 600 æg fra indvoldsorm

- Men det viste sig, at de havde sekventeret (gen-analyseret, red.) DNA'et i det, den spiser, fortæller Gregory Rouse til bbc.com.

Selvom forskerne nu er blevet langt klogere på det mystiske sokkedyr, er der stadig ingen, der ved, hvordan den blandt andet formår at spise muslinger.

Sokkedyrene er altid næsten helt tomme, når forskerne finder dem, og forskerne har derfor kun fundet små DNA-rester af deres føde i deres indre.

Læs mere på Videnskab.dk: Ensom orm sprøjter sæd ind i panden på sig selv

- Og de har kun en lillebitte mundåbning. De har ingen tænder, de har ikke nogen snabel-struktur til at suge med, der kunne rive et stykke af en eller anden musling. Det er et stort uløst mysterium, hvordan Xenoturbella spiser, fortæller Gregory Rouse til bbc.com.

Forskerne fandt de fire nye arter af sokkedyr på bunden af Stillehavet i omtrent 1.700 meters dybde. De håber, at fremtidige dybhavsekspeditioner kan kaste mere lys over den mystiske dyreart.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Bizart: Se den ekstremt sjældne kyklop-hest

Pokkers: Penis falder af efter sex

Mutant-haletudser får øjne på halen

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.