Denne fødevare kan påvirke spredning af kræft

Ny forskning påviser en mulig sammenhæng mellem en række fødevarer og kræftknuders mulighed for at vokse og sprede sig 

Foto: Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff

Patienter med brystkræft kan i fremtiden blive bedt om, at udelade blandt andet asparges fra deres kost, viser ny forskning, der er publiceret af det videnskabelige tidsskrift Nature, oplyser BBC.

Ny forskning fra Cambridge Universitys institut for kræftforskning viser, at bryst-tumorer har sværere ved at vokse og sprede sig, uden stoffet Asparagin.

Findes i fødevarer
Asparagin er en aminosyre, der produceres naturligt i kroppen, men den findes også i en række almindelige fødevarer.

Stoffet har fået sit navn fra asparges, der har et naturligt indhold af Asparagin.

Asparagin forekommer desuden naturligt i en række almindelige fødevarer som for eksempel skaldyr, fjerkræ, æg, kartofler, nødder, soja og oksekød.

Forsøg med mus
Forskningsholdet bag undersøgelsen, der består af specialister fra Storbritannien, USA og Canada, har foretaget undersøgelser på mus med en aggressiv form for brystkræft.

Sygdommen hos musene ville under almindelige omstændigheder spredes hurtigt, og de ville dø inden for få måneder.

Men det lykkedes forskerne i projektet at begrænse spredningen af kræftcellerne med et stof, som blokerer fremkomsten af Asparagin i kroppen.

En diet med et lavt indhold af Asparagin havde ligeledes en begrænsende effekt på spredningen af cancer hos musene i forsøget.

Asparagin ikke farligt
Det er væsentligt at bemærke, at fødevarer med Asparagin ikke i sig selv er hverken farlige eller kræftfremkaldende, og forsøgsresultaterne er endnu ikke bekræftet på mennesker.

Undersøgelsen viser blot, at allerede eksisterende kræftknuders vækst muligvis kan begrænses, hvis kroppens indhold af Asparagin mindskes.

Ledende eksperter i kræftbehandling anbefaler desuden, at patienter ikke udelader fødevarer fra deres kost, uden først at have konsulteret en læge.

Kræftens bekæmpelse anbefaler på sin hjemmeside, at patienter med kræft spiser så varieret som muligt, for at sikre, at kroppen får alle de næringsstoffer, den har brug for.

Jette Lyngholm fortalte til sin veninde, at hun havde blod i afføringen, men hun troede bare, at det var en hæmoride. Det var først, da hun opdagede slim, at hun blev urolig og gik til lægen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen Plus Jette ramt af det, ingen taler om: 15 dør hver dag af tabu-kræft

Samfund Lone fik kræft: Følte mig først syg, da håret røg

Charlotte Bøving fortæller, at hun resten af livet skal gå til scanningskontrol på grund af sin tumor. - Så man bliver aldrig sluppet helt, siger hun. Underholdning Tv-læge om kræft-besked: - Jeg tænkte 'fuck'!

121 kommentarer
Vis kommentarer