Du har måske lagt mærke til, at tomater ikke smager som i de gode gamle dage.
Førhen var smagen af tomat ofte en eksplosion af surt og sødt i munden med en dertilhørende helt speciel tomatduft, der stak frydefuldt i næsen.
Sådan er det ikke mere.
I dag er den intense smagsoplevelse afløst af en lettere flad imitation af tomatsmag, mens tomater dufter som at stikke foden ind i et mørkt skab i november.
At tomater ikke smager, som de gjorde før i tiden, skyldes opbevaring på køl, viser ny forskning, hvor forskere har fundet ud af, hvilke biokemiske og genetiske faktorer der bærer skylden for tabet af smag, skriver Videnskab.dk.
Tomaten er nemlig en tropisk grøntsag, og som sådan tåler den meget dårligt at blive kølet ned, hvilket den desværre ofte bliver.
Læs også hos Videnskab.dk: Almindelige fejl i køkkenet gør dig syg
'Langt de fleste tomater bliver kølet ned, efter de er blevet plukket, og der kan gå op til 14 dage, før de når forbrugeren. I den periode mister tomaterne en masse stoffer, som er med til at give dem den karakteristiske tomatsmag, og derfor smager de fleste tomater ikke så godt i dag, som de kunne gøre,' fortæller professor Harry Klee fra Horticultural Sciences Department ved University of Florida i en mail til Videnskab.dk.
Studiet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PNAS.
Karsten Olsen er lektor og forsker i forarbejdning og opbevaring af fødevarer ved Design og Consumer Behavior på Københavns Universitet, og han har læst det nye studie.
Ifølge Karsten Olsen er det interessante i det nye forskningsresultat at se, at når man køler tomater ned, standser man nogle biologiske processer, så man ikke igen kan genoprette tomaternes smag, selvom man holder dem ved stuetemperatur i flere dage efterfølgende.
Læs også hos Videnskab.dk: Se spektakulært billede af Danmark - taget fra rummet
'Man opbevarer rigtig mange frugter og grøntsager på køl for at forlænge modningsprocessen, og ved at gøre det sætter man nogle processer i stå. Nogle af de processer kan man genskabe ved at hæve temperaturen igen – eksempelvis de processer, som gør avokadoer bløde - men det er interessant at se, hvad der biokemisk og genetisk gør, at man ikke kan gøre det med eksempelvis tomaters smag,' siger Karsten Olsen.
Forskeren fortæller også, at det formentlig gælder en lang række grøntsager, som han heller ikke selv ville putte på køl.
'Tomater lægger jeg altid selv fremme. Det gælder også eksempelvis avokadoer og agurk. Skal man have noget på køl, skal det være salater, for de beholder deres sprødhed, mens de andre grøntsager bare mister smag,' anbefaler Karsten Olsen.
Karsten Olsen kommer også med det tip, at man med fordel kan købe små tomater, da de ofte indeholder mere smag end de større tomater.
Andre artikler på Videnskab.dk:
Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?