Derfor er hunde så søde og legesyge

Hunde er langt mere sociale end ulve, og det er måske fordi, det var gavnligt at være venlig, når hundene boede blandt mennesker. Nu har forskere fundet generne bag hundenes opførsel

Foto: /ritzau/David Pike
Foto: /ritzau/David Pike
Følg Videnskab

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor hunde er så søde, legesyge, ivrige og venlige? Hvis du har, så har forskerne nu fundet svaret til dig – og det ligger i hundens gener.  Det skriver Sciencemag.org, ifølge Videnskab.dk.

Da hundene adskilte sig fra ulvene for titusindvis af år siden, var det især den selskabelige natur, de fik med sig, og det kan være en af grundene til, at hunde er så glade for at være sammen med mennesker.

Forskellige test har nemlig vist, at hunde og ulve er lige gode til at løse problemer – som at få pølser ud af en madkasse, men når det kommer til sociale test, klarer hunde sig langt bedre og bruger længere tid på at hilse på fremmede mennesker, mens ulve er mere sky.

De forskellige træk har forskere sammenlignet med de, som ses hos mennesker, der har en genetisk fejl, der gør dem ekstremt udadvendte og sociale, og der er altså flere ligheder.

Læs også på Videnskab.dk: Den er god nok: Hunde kommer til at ligne deres ejere

- Genetikken bag hundes opførsel er måske endnu mere relevant i forhold til at forstå menneskers genetik, end vi før troede, siger Per Jensen, der er adfærdsgenetiker på Linköping University i Sverige og ikke en del af det nye studie, til Sciencemag.org.

Det betyder altså, at forskerne ser muligheder for at studere hundes genetiske system for at lære noget om menneskets.

Læs også på Videnskab.dk: Aber sludrer som mennesker

Studiets fund tyder også på, at der er stor forskel internt blandt hunderacer på, hvor sociale de er. Det kræver dog et større studie med flere racer at undersøge den sammenhæng til bunds.

Ulvene udviklede sig til hunde fra omkring 20.000 til 40.000 år siden, da nogle ulve var så rolige omkring mennesker, at de sneg sig ind i deres huse for at stjæle mad. I løbet af historien blev de ulve så tæmmet som husdyr og langsomt udviklede hunden sig, som vi kender den i dag.

Studiet er publiceret i Science Advances.

Læs også på Videnskab.dk:

Kan kinesisk dreng virkelig se i mørke?

Ny Borrelia-art i danske flåter giver ingen synlige symptomer

Syge søstjerner falder fra hinanden

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?