Derfor giver hash dig en fråder på

De hjerneceller, der normalt fortæller din hjerne, at du er mæt, har den helt modsatte virkning, når du har taget cannabis. Derfor bliver du så sulten, når du eksempelvis har røget hash

Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
Følg Videnskab

- Årrhh hvad… kebab.

Når man ryger hash eller andre former for cannabis, så får man en trang til at spise, nærmest lige meget hvor mæt man var i forvejen. Men hvorfor pokker gør man dog det?

En ny undersøgelse på mus viser, at det aktive stof i hash, cannabinol, aktiverer særlige celler i hjernen, der normalt fortæller os, at vi er mætte. Men fordi aktiveringen kun er delvis, så giver det overraskende nok den modsatte virkning. Vi bliver med andre ord 'herresultne!'.

Det skriver Videnskab.dk:

- Vi blev overrasket over at finde, at det faktisk er de hjerneceller, som normalt bremser os i at spise, der pludseligt fremprovokerer sult - selv når man er mæt. [Cannabinol] narrer simpelthen hjernens centrale fødereguleringssystem, siger professor i neurobiologi, Tamas Horvath fra Yale Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Er det farligt at ryge hash

Det store internationale forskerhold fra USA, Tyskland og Australien undersøgte, hvordan mus, der var blevet stopfordrede forinden, reagererede på at få et skud cannabinol ind i blodet. Det sammenlignede de så med en kontrolgruppe af mætte mus som ikke fik cannabinol.

Her kunne forskerne så se, at de skæve mus, begyndte at spise igen, men det gjorde kontrolgruppen ikke. Forskerne skar musenes hjerner op og kiggede på den del af hjernen, som normalt styrer mus, men også menneskers, sult og mæthed.

Læs også hos Videnskab.dk Goliat-edderkop fundet i Sydamerikas jungle

Her kunne de se, at:

· Stoffet cannabinol, der altså blandt andet findes i hash, havde sat sig på nogle særlige receptorer hos de celler, som normalt fortæller os, hvornår vi er mætte.
 

· Men cannabinol’en havde sat sig på sådan en måde, at det havde fået cellerne til kun at producere betaendorfiner, hvor cellerne normalt producerer både betaendorfiner og agouti-related peptide (AgRP), når de lader os vide, at vi er mætte.

Fakta
Resultatet peger altså på, at de såkaldte POMC-celler har en dobbeltfunktion: De kan også gøre os sultne, hvis de ikke bliver aktiveret på den rigtige måde.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium

Forskere: ’Englefisse’ er ikke farligt

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt