Derfor gør det så nas at skære sig på papir

Papir er for det meste ret harmløst, men når man skærer sig på det, gør det ufatteligt ondt, og snittet svider i lang tid. Hvorfor?

(Arkivfoto: Kim Agersten)
(Arkivfoto: Kim Agersten)

Hvis man skærer sig i fingeren med en skarp kniv, opdager man det ofte ikke, før skærebrættet er sølet til i blod.

Med papir er sagen en ganske anden, skriver Videnskab.dk.

Får man ved et uheld skåret sig på et stykke papir og får et lille paper cut, som det hedder på engelsk, er man slet ikke i tvivl om det. Det gør nemlig ufatteligt ondt og svider ofte.

Men hvorfor egentlig?

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor bliver knive sløve i opvaskemaskinen?

En af grundene er, at papir faktisk opfører sig mere som en sav end en kniv, når det flænser vores fingre op.

»Et paper cut er ikke helt så rent, som det ser ud til. Kanten på et stykke papir ser måske helt skarp ud, men under mikroskop er den ret flosset. Et tyndt stykke papir skærer altså igennem huden som en sav i stedet for en skarp kniv og efterlader små kemiske partikler, der irriterer såret,« forklarer Ferris Jabr i en video af Scientific American.

Videnskab.dk kan du se videoen, som viser, hvad der sker i huden, når vi får et paper cut.

Læs også på Videnskab.dk: Skær ned på salt og undgå mavekræft

Når vi får et snitsår på vores fingre, er det ikke kun huden, der bliver skåret åben. Det er også nervecellerne under den, der bliver blottet.

Nervecellerne i fingrene, kaldet nociceptorer, er med til at advare om smerte. Det kan være fra ekstrem varme, ætsende væsker eller noget, der kan bryde huden.

Når nociceptorerne er blottet i et snitsår, vil det gøre ondt og irritere, hver gang såret åbner sig. Og det gør sår på fingrene tit, fordi vi hele tiden bruger dem.

»Vi er mere opmærksomme på et paper cut, fordi det er på en kropsdel, vi bruger hele tiden. Desuden er det ganske overraskende og ret nedslående, at vi kan komme til skade med noget så banalt som papir,« siger Ferris Jabr i videoen på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Orm åler sig ud af kroppen på en død edderkop

Hvad gør besvimelseslegen ved kroppen?

Sådan skaber hjernen din stedsans

10 kommentarer
Vis kommentarer