Derfor har prutten sin helt egen lyd

Det går sjældent ubemærket hen, når vi slipper en fis. Den lugter og larmer, men hvorfor har prutten egentlig en lyd? Her får du svaret

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Nogle gange kan det være en stille vind. Andre gange er det et større stormvejr, vi slipper løs, når vi prutter. Faktisk er det at prutte lidt af en kunstart.

Prutter er luft i vores mave-tarmsystem, og de opstår, når bakterier i tyktarmen nedbryder de rester af fødevarer, som ikke er blevet nedbrudt i tyndtarmen. Processen danner nemlig en masse luftholdige gasser, fortæller Vibeke Andersen, som er professor i mave-tarmsygdomme på Syddansk Universitet. Det er de luftholdige gasser, der kommer ud som prutter, skriver Videnskab.dk, hvor du i en video kan høre en mand spille musik med sine prutter.

Men hvorfor sniger prutterne sig ikke altid stille ud af bagdøren?

-Luften bliver presset igennem et sted, hvor der er smalt, og det skaber nogle vibrationer i luften. Det er det samme, der sker, når vinden passerer hjørnet af et hus. Så skabes der nogle svingninger i luften, som laver lyd, forklarer Vibeke Andersen.

Dermed afviser Vibeke Andersen også teorien om, at det skulle være flaprende baller, som larmer, når vi prutter.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?

Men hvis vores prutter sætter gang i larmende luftsvingninger, hvordan kan det så være, at nogle prutter sniger sig ud uden lyd? Det har Jens Christian Brings Jacobsen, lektor og underviser i mave-tarmkanalens fysiologi på Københavns Universitet, et bud på.

-Når du lukker luft ud, sætter du vævet i analkanalen i bevægelse, og det skaber svingninger i luften, som danner lyden. Hvis du laver en såkaldt sniger, må det være fordi, du er i stand til at lukke det ud på en så kontrolleret måde, at det ikke sætter vævet i bevægelse. Så kommer der ingen lyd, siger han.

Læs mere på Videnskab.dk: Det er svært at ’gøre det’ i rummet.

Vibeke Andersen og Jens Christian Brings Jacobsen er enige om, at det må være den hastighed, som luften opnår på vej ud, som bestemmer pruttens decibel.

-Når du virkelig trykker til, så giver det også et ordentligt brag, fordi det sætter analvævet rigtigt i svingninger, siger KU-lektoren.

Selvom det formentlig ikke er alle, som finder endetarmsmusikken lige tiltalende, så er prutten faktisk lidt af en glemt kunstart. I slutningen af 1800- og starten af 1900-tallet var ‘flatufoni’ kendt som evnen til at frembringe en form for blæsermusik ved hjælp af kontrolleret udslip af luft fra endetarmen.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Numsehullet blev født af kønsorganerne.

Hvorfor er lorten brun?

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her.