Derfor mangler mænd en penisknogle

Pattedyr og primater har en knogle i penis, men hos mennesket er den forsvundet, og nu ved forskere måske hvorfor

Foto: shutterstock.com.
Foto: shutterstock.com.

Hos aber kan den blive lige så lang som en finger. Hos hvalrossen bliver den op til 60 cm. Men hos mennesket har mænd mistet den fuldstændig. Det skriver Videnskab.dk.

Der er selvfølgelig tale om penisknoglen eller 'baculum' som forskere betegner den.

Knoglen i det mandlige forplantningsorgan er et evolutionært vidunder. Den findes hos pattedyr og primater verden om, men varierer så meget i størrelse og tilstedeværelse, at den er blevet beskrevet som den mest forskelligartede knogle nogensinde.

Læs mere hos Videnskab.dk: Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Nu er det måske lykkedes en gruppe forskere at løse mysteriet om, hvorfor mænd ikke har penisknoglen. Det skriver theguardian.com ifølge Videnskab.dk.

Monogami udryddede penisknoglen i mennesket
Årsagen til mænds manglende penisknogle er formentlig monogami, der opstod som den dominerende formeringsstrategi hos mennesker under Homo erectus for omkring 1,9 millioner år siden, konkluderer forskerne i et nyt studie.

Det nye studie er udgivet i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society.

Teorien om en sammenhæng mellem mænds manglende penisknogle og monogami er baseret på, at penisknoglen er længst hos dyr, som har længerevarende penetration under parring - defineret som mere end tre minutter. Det er en strategi, som hjælper hannen til at gøre hunnen gravid og samtidig holde hende 'optaget' fra andre konkurrerende hanner.

Hos de længevarende parringer bidrager penisknoglen, som er fæstnet ved penisens top, med strukturmæssig støtte for hannen.

Læs mere hos Videnskab.dk: Top fem: Se de vildeste dyre-penisser

Men i monogame forhold er det ikke nødvendigt for hannen at bruge lang tid på at penetrere hunnen, som sandsynligvis ikke tilnærmes af andre elskovssøgende hanner. Deraf teorien om mænds manglende penisknogle.

- Med den reducerede konkurrence for mager, er der mindre behov for en baculum (penisknogle, red.). På trods af, hvad vi måske gerne vil tænke, er vi faktisk en af de arter, der når i mål hurtigere end tre minutters-grænsen, hvor disse ting bliver praktiske, siger Kit Opie fra Institut fra Antropologi ved University College London, som er hovedforfatter på studiet, til theguardian.com ifølge Videnskab.dk.

Andre historier på Videnskab.dk

Statistik-studerende: Drop Jannick Green som målmand ved straffekast

Rygere koster samfundet 24 milliarder årligt