Derfor vågner du med et spjæt midt om natten

Eksperter har fundet ud af, hvorfor vi vågner brat om natten med et spasmelignende sæt

Hvis du er stresset, kommer du ind i REM-søvnen før din krop er klar til den, forklarer søvnekspert (Foto: Colourbox)
Hvis du er stresset, kommer du ind i REM-søvnen før din krop er klar til den, forklarer søvnekspert (Foto: Colourbox)

Når du pludselig vågner midt om natten med et voldsomt spjæt, så er det fordi, din søvn er blevet forstyrret midt i den periode, hvor dine muskler egentlig burde være lammet.

Det forklarer Gaby Badre, der er professor ved London Sleep Clinic, ifølge Daily Mail.

Ti overraskende madvarer der forebygger stress

45-60 minutter efter, at du er faldet i søvn, kommer du ind i REM-stadiet. REM står for ’Rapid Eye Movement’ og er som navnet antyder et stadie, der er karakteriseret ved hurtige øjenbevægelser. Det er i denne periode, at du drømmer, og altså også i dette stadie, at dine muskler lammes.

Søvnekspert: Sådan får du børnene til at sove – HELE natten

Men når du er stresset, har en uregelmæssig søvnrytme, eller bare er meget træt, kan din søvn-cyklus ændre sig, så du kommer hurtigere ind i drømme-stadiet, end det er meningen. Hurtigere, end din krop faktisk er parat til. Så når de indre billeder begynder at køre for dine øjenlåg, er kroppen ikke lammet, og kan derfor reagere på de bevægelser, du drømmer om, forklarer Gaby Badre.

Sådan skader én nat uden søvn din krop

Disse små ’spjæt’ har det ikke så mundrette navn ’hypnic myoclania’, og kan altså være et tegn på, at du er stresset eller på anden måde uden for din normale rutine.

- Folk kan godt blive bekymret over det, men det er helt normalt. Det bedste, man kan gøre, er at få et regelmæssigt søvnmønster, siger Gaby Badre.