Det skjulte Danmarks måske ældste badegæst

Kulet i graven: En ældgammel strandgæst gemte sig i sandet ved Ore Strand i Vordingborg - nu er arkæologerne kommet nærmere, hvem han er - og hvad han gemte

Se skelettet blive udgravet her. (Video: Per Rasmussen)

- Han ligger med numsen dybt og med hænderne og albuerne over hovedet, siger museumsinspektør Dorthe Wille Jørgensen.

Folk uden forstand på den slags kunne derfor mistænke Danmarks måske ældste badegæst for at have taget en dejlig lur i solen på Ore Strand ved Vordingborg, uden at vågne igen.

Men eksperterne har en anden analyse, efter de nu har fjernet badegæsten fra stranden.

Den 18. maj i år begyndte arkæologer fra Sydøstdanmarks Museum at grave liget af en ældre herre frem fra sandjorden ved Ore Strand. Men hvad han lavede der, er endnu usikkert.

Til gengæld ved arkæologerne nu, at han ikke var viking, selv om han gemte på et våben.

Sådan ser det mystiske skelet ud. Mens benene stikker lidt ud af graven, så er armene bag hovedet.  (Foto: Per Rasmussen) Krimi Mystik: Her er Danmarks måske ældste strandgæst

Sådan ser det mystiske skelet ud. Mens benene stikker lidt ud af graven, så er armene bag hovedet.  (Foto: Per Rasmussen)
Sådan ser det mystiske skelet ud. Mens benene stikker lidt ud af graven, så er armene bag hovedet. (Foto: Per Rasmussen)
 

Under højre hofte
- Det viste sig, da vi pillede knoglerne op, så lå der under højre hofte en stærkt forrustet, men tilsyneladende meget fin kniv, som har haft et skæfte af ben med ornament på, siger Dorthe Wille-Jørgensen, museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark.

Men kniven er i så dårlig stand, at den skal konserveres først. Hun har vist den til forskellige personer, og de mener, at den nok er dateret til slutningen af middelalderen, hvilket vil sige 1500-1600-tallet.

- Umiddelbart da vi så på graven, på hans tænder derude, var hans struktur og hans tænder meget fine, og når man kommer op i historisk tid, så begynder folk at spise sukker, og så begynder folk at få huller i tænderne, siger Dorthe Wille-Jørgensen.

Derfor mente hun i første omgang, at det lignede et oldtidsskelet, altså en viking.

Kniven, der lå under strandgæstens højre hofte. (Privatfoto)
Kniven, der lå under strandgæstens højre hofte. (Privatfoto)
 

Ingen huller i tænderne
- Og tænderne var ikke så fine, som vi så i første omgang, men der er altså ikke nogle huller i dem, siger hun.

Hans knogler har det ikke for godt, men tilsyneladende er der ikke nogle sygdomsspor på ham.

- På skelettet er der ikke nogle spor, som tyder på, at han er blevet slået ihjel. Der er ingen brud, der er ingen huller i kraniet, ingen stikmærker eller skudmærker eller noget, siger museumsinspektøren.

- Men der var noget om, at han havde fået hænderne kappet af?

- Nej, det har han ikke. Det er lige lidt voldsomt. Det er ikke noget, der er sket, mens han var i live. Det er noget, der er sket, fordi der siden hen er blevet gravet et plantehul ned i jorden, siger Dorthe Wille Jørgensen, der fortæller, at hænderne ikke er blevet fundet igen.

Med den måde, som strandgæsten lå på i sandjorden, er hendes teori, at man har gravet et hul, og så har man taget manden ved hænderne og fødderne, og sagt en-to-tre slip, ned i graven.

- Det viste sig, da vi pillede knoglerne op, så lå der under højre hofte en stærkt forrustet, men tilsyneladende meget fin kniv, som har haft et skæfte af ben med ornament på, siger Dorthe Wille Jørgensen, museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark. (Privatfoto)
- Det viste sig, da vi pillede knoglerne op, så lå der under højre hofte en stærkt forrustet, men tilsyneladende meget fin kniv, som har haft et skæfte af ben med ornament på, siger Dorthe Wille Jørgensen, museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark. (Privatfoto)
 

Kulet i graven
- Og så er han endt med at ligge sådan der, for sådan begraver man jo ikke et menneske, hvis det skal begraves efter forskrifterne. Det er en, der er blevet kulet ned, han skulle væk, siger museumsinspektøren.

Hun fortæller, at det godt kunne tyde på, det er en strandvasker. De har nemlig fundet to-tre individer, der ligger i et hul omkring hundrede meter derfra, og de kunne godt være fra samme årstal.

- Det kunne de sagtens være. De er endnu dårligere daterede. Der er sådan en totalt rustet kniv, som man ikke rigtigt kan sige noget fornuftigt om. Der ligger også en enkelt kniv.

- Hvorfor tror i den kniv ligger der?

- Man kan jo spekulere meget, men sådan en sømand har jo en kniv ved bæltet. De skal jo bruge det til at spise med, snitte med og til alt sådan noget, siger Dorthe Wille-Jørgensen.

Strandgæstens knogler i fin forsamling. (Privatfoto)
Strandgæstens knogler i fin forsamling. (Privatfoto)
 

Kan stamme fra skibsforlis
Det undrer hende dog lidt, at der ikke er et spænde fra det bælte, det skulle høre til.

Hun mener, at strandgæsten og de andre individer kan stamme fra et skibsforlis. Det er ikke så ualmindeligt, at man finder folk begravet langs den jyske vestkyst.

Tim Slumstrup Aunkilde - arkæolog ved Museum Sydøstdanmark - Har tidligere fortalt til Ekstra Bladet, at badegæsten - som arkæologerne kalder ham - er mindst 25 år og nok lidt ældre.

Arkæologerne fandt skelettet for noget tid siden, men begyndte først udgravningen i maj.

- Det er faktisk helt tilbage fra stormen Bodil og Egon, som havde raseret Ore Strand. Der væltede tre skeletter ud af skrænten, som en lokal havde fundet, siger Tim Slumstrup Aunkilde.

- Så gik vi rundt og kiggede efter flere, og lige pludselig fandt vi nogle tæer og en fod, der stak ud af skrænten. Vi lod den være lidt, indtil der var fundet penge til at få den gravet ud. 

Skelettet vil til sidst blive sendt til Panum Instituttet i København, hvor det vil indgå i universitetets skelet-samling.

1 af 5 Sådan ser det mystiske skelet ud. Mens benene stikker lidt ud af graven, så er armene bag hovedet. (Foto: Per Rasmussen)
2 af 5 Kniven, der lå under strandgæstens højre hofte. (Privatfoto)
3 af 5 - Det viste sig, da vi pillede knoglerne op, så lå der under højre hofte en stærkt forrustet, men tilsyneladende meget fin kniv, som har haft et skæfte af ben med ornament på, siger Dorthe Wille Jørgensen, museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark. (Privatfoto)
4 af 5 Strandgæstens knogler i fin forsamling. (Privatfoto)
5 af 5 Strandgæsten gabte godt igennem. (Privatfoto)
39 kommentarer
Vis kommentarer