Det var pokkers! Penis-orm fundet på dybhavets bund

Forskere har fundet en orm, der ligner en penis til forveksling på havets bund ud for Australien. Ormen er blot én af tusind arter, som forskerne nu har taget med hjem.

På Videnskab.dk kan du også se andre sjove dyr. Foto: Rob Zugaro.
På Videnskab.dk kan du også se andre sjove dyr. Foto: Rob Zugaro.
Følg Videnskab

Ansigtsløse fisk, gigantiske hav-edderkopper og såkaldte peanut-orme, der mest af alt ligner penisser. Det er blandt de over 1.000 arter, som forskere er hjemvendt med efter en måned-lang ekspedition på dybhavets bund ud for Australiens østkyst, skriver Museums Victoria i en pressemeddelelse, ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se de andre mærkelige dyr.

En tredjedel af de indsamlede havdyr er hidtil ukendte arter for videnskaben. De har blandt andet opdaget den såkaldte peanut-orm (eller penis-orm), der kan trække sit lange hoved ind i sig selv og skrumpe til peanut-størelse, når den trues.

Dyrene fundet i de dybeste dele af havet hele 4.000 meter under havoverfladen. Dette område er svært at undersøge, da trykket er enormt og det samtidig er ekstremt koldt og mørkt.

Læs også på Videnskab.dk: Fingre afslører længden på penis

Menneskers brystkasse trykkes sammen på denne dybde, men dybhavsfiskene klarer trykket ved blandt andet at have meget få luftfyldte hulrum i kroppen.

Tim O’Hara, hovedforsker på ekspeditionen og ph.d. på Museum of Victoria i Melbourne, Australien, siger, at holdet er utroligt stolte af de sjældne opdagelser, de har gjort sig.

'Australiens dybhavsmiljø er større end hele Australiens fastland, og indtil nu har vi vidst stort set intet om livet på dybhavssletten.'

Læs også på Videnskab.dk: Goliat-edderkop fundet i Sydamerikas jungle

Forskerne har kortlagt dybhavet med den meget avancerede Multi-Beam sonar, der sender stråler ud. Med denne kunne forskerne få overblik over, hvordan de skulle sende deres avancerede fiske-grej ned i det mørke hav uden at ramme store sten.

Tilbage i laboratoriet vil forskerne nu kortlægge biodiversiteten og analysere DNA'et i vævsprøver fra fiskene for at kunne rekonstruere fødekæden i dybhavet.

Holdet på 58 forskere og teknikere fra forskellige dele af verden fandt også andet end mærkværdige havdyr på ekspeditionen.

'100 kilometer fra Australiens østkyst fandt vi vandrør, malingbøtter, øldåser, træflis og andet affald fra dengang dampskibe fyldte vores have. På havbunden findes 200 år gammel skrald,' siger Tim O’Hara i pressemeddelelsen.

Forskerne håber på at dette fund kan hjælpe med at forbedre forholdene for bortskaffelse af affald.

Læs flere spændende historier på Videnskab.dk:

Kaffe modvirker hudkræft - sådan her

Hvorfor har vi mest lyst til sex om sommeren?

For meget D-vitamin er en dræber

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.