Annonce:
Annonce:

Din fødselsdag afslører: Disse sygdomme rammer dig

Stort studie tyder på, at risikoen for at udvikle bestemte sygdomme er påvirket af, hvilken måned på året man bliver født.

(Foto: Torben Stroyer)
(Foto: Torben Stroyer)
Annonce:
Følg Videnskab

Martsbørn med hjerteproblemer eller novemberbørn med ADHD?

Det lyder som ren astrologi, men der er faktisk en gigantisk datamængde og forskning fra et anerkendt universitet bag påstanden om, at din fødselsmåned kan påvirke din risiko for udvikling af en række forskellige sygdomme, skriver Videnskab.dk:
Den nye undersøgelse bygger på data fra mere end 1,7 million mennesker fra New York, og forskerne finder frem til, at risikoen for at udvikle 55 forskellige sygdomme er -signifikant afhængig af fødselsmåneden.-

Annonce:

- Det er ikke første gang, at man finder en sammenhæng mellem, hvornår man er født og risikoen for bestemte sygdomme. Så det er ikke grebet ud af den blå luft, og der er efterhånden ret mange studier på området, så det ser ud til, at der er noget om snakken, -siger Tine Brink Henriksen, som er klinisk professor og børnelæge ved Aarhus Universitetshospital.

Læs mere på Videnskab.dk: Gen-debat: Vil du vide, om du bliver ramt af sygdom i fremtiden?

Den nye undersøgelse tyder på, at hvis børn bliver født i bestemte måneder, kan det påvirke deres risiko for sygdomme såsom astma, ADHD, øjenlidelser, øreinfektioner, hjertekarsygdomme og deres evne til at få børn.

Flere af disse sygdomme er også i andre undersøgelser blevet kædet sammen med bestemte fødselsmåneder – et ældre dansk studie er eksempelvis nået frem til, at børn født i sommer- og efterårsmåneder måske kan have en lidt højere risiko for udvikling af astma end børn født på andre årstider.

- Da vi sammenlignede vores resultater med Danmarks astma-studie fandt vi meget ens sæsonmæssige mønstre,« skriver de amerikanske forskere i den videnskabelige artikel.

Annonce:

Læs mere på Videnskab.dk: Kvindes ben mumificeret 24 timer efter hendes død:

Et tidligere tysk studie, som blandt andet bygger på data over 1,3 millioner danskere, tyder samtidig på, at -folk, som er født i efteråret (oktober–december) lever længere end dem, der er født i foråret (april–juni).

Ud af de 55 sygdomme, som i den nye undersøgelse kædes sammen med fødselsmåneden, var 39 sygdomme tidligere blevet sat i forbindelse med fødselsmåneden, mens 16 sammenhænge var ubeskrevne i den medicinske litteratur – herunder 9 forskellige hjertelidelser. 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Voksne mennesker i bamsetøj – en seksuel afvigelse?
Zombie-orm åd søuhyres knogler:
For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her:

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: