Din hund forstår faktisk, hvad du siger

Ny forskning viser, at din hund ikke bare forstår måden, du siger tingene på. Den kan også forstå selve ordene. Opdagelsen giver ny indsigt i kommunikation mellem menneske og hund samt vores fælles fortid, siger forsker

Forskere har skannet 13 familiehundes hjerner for at finde ud af, om de forstod, hvad deres ejere sagde til dem. Foto: Eniko Kubinyi
Forskere har skannet 13 familiehundes hjerner for at finde ud af, om de forstod, hvad deres ejere sagde til dem. Foto: Eniko Kubinyi
Følg Videnskab

- Vuf!

Når din hund svarer sådan, kan det meget vel betyde 'forstået'. Det skriver Videnskab.dk.

Hunde forstår nemlig meget mere, end vi hidtil har givet dem kredit for. Rent faktisk kan menneskets bedste ven ikke blot forstå de forskellige ord, men også måden, som tingene bliver sagt på.

Det viser et nyt studie fra Ungarn.
Ifølge hovedforskeren bag det nye studie kan den nye viden bruges til at forbedre kommunikationen mellem menneske og hund og give indsigt i, hvordan man bedst træner sin nye hvalp.

Læs også hos Videnskab.dk: Alien-lignende skelet er et medicinsk mysterium

- Det er interessant at se, at hunde rent faktisk kan forstå, hvad vi siger. Tidligere har man troet, at hunde kun forstod intonationen, altså måden, som tingene bliver sagt på, men de forstår også selve ordene. Det betyder, at det ikke er ligegyldigt, hvilket sprog man roser sin hund på. Gør man det på hundens eget sprog, kan den bedre forstå, at den bliver rost, fortæller ph.d. og hjerneforsker ved Department of Ethology på Eötvös Loránd University i Budapest, Ungarn, Attila Andics, i en mail til Videnskab.dk.

- I hundetræning giver vores fund ny indsigt i, at man ved at rose sin hund med ord rent faktisk kan opnå meget af den samme effekt, som man kan med godbidder. Hunden føler sig belønnet af begge dele, fortsætter hun.

Læs også hos Videnskab.dk: Strækker penis lidt længere

Lagde hunde i MR-skanner
Mennesker taler til hunde dagen lang, men narrer vi os selv, når vi tror, at der foregår noget meningsfuldt inde bag de store brune øjne?

Forstår de overhovedet, hvad vi siger til dem?

På den baggrund trænede Attila Andics 13 familiehunde til at ligge helt stille i en MR-skanner i syv minutter. Derved kunne forskerne skanne deres hjerner for aktivitet, mens deres ejere tale til dem.

Studiet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science.

Du kan læse mere om, hvordan hunde kan forstå, hvad vi siger, i resten af artiklen hos Videnskab.dk:

Læs andre gode historier hos Videnskab.dk:

Se smukke mennesker blive til grimme udyr

Hvorfor må man ikke sige neger?

Cannabis kan dræbe kræftceller og bremse sklerose

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+