Din personlighed bestemmer dine karakterer

Nogle karaktertræk er gode på bestemte studier, mens de er dårlige på andre. Det har forskere på Aarhus Universitet fundet ud af

Foto: Joachim Adrian/Polfoto
Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Vores personlighed har betydning for, hvilket studie vi vælger, og hvor godt vi klarer os. Det viser en ny undersøgelse af 1.067 studerende fra syv forskellige studieretninger på Aarhus Universitet, skriver universitetet i en pressemeddelelse ifølge videnskab.dk.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Personality and Individual Differences.

Undersøgelsen viser, at nogle karaktertræk er gode på bestemte studier, mens de er dårlige på andre. For eksempel giver åbenhed bedre karakterer på statskundskab, mens det på jura er negativt med for megen åbenhed.

Læs mere på Videnskab.dk: Personlighed påvirker karaktererne mere end intelligens

Læs mere på Videnskab.dk: Arv eller miljø - hvad bestemmer vores personlighed?

- Man kan godt forestille sig, at det på statskundskab relativt set er en større fordel at kunne rumme og interessere sig for mange forskellige verdensopfattelser, teorier, værdier og så videre, end det er på det mere detaljeorienterede jurastudie. Fagenes indhold og eksamensformer er meget forskellige, siger Anna Vedel i pressemeddelelsen. Hun er ph.d.-studerende og står sammen med professor Dorthe K. Thomsen og lektor Lars Larsen bag undersøgelsen. Alle tre er fra Aarhus Universitet.

Forskerne brugte en personlighedstest til at afdække, hvordan de studerende på syv forskellige studieretninger gennemsnitligt scorer i forhold til hinanden.

Studiet viser også, at ens studievalg er påvirket af ens personlighed. Mens studerende på medicin og statskundskab er tilbøjelige til at være udadvendte, er man typisk mere indadvendt, hvis man vælger et naturvidenskabeligt fag.

- Jeg tror, at resultaterne afspejler en menneskelig tilbøjelighed til at udsøge omgivelser, hvor vi passer ind. Vi vælger fag ud fra vores faglige interesser og styrker, men sandsynligvis også ud fra, hvor, vi tror, vores personlighed kommer bedst i spil, siger Anna Vedel i pressemeddelelsen.

Andre artikler på Videnskab.dk

Vikinger kan have brugt solsten til at navigere til Amerika

Hvorfor føler vi smerte?

Historisk neandertal-sex påvirker din risiko for depression og sygdomme

Artiklen er rettet: Det fremgik i artiklen, at undersøgelsen viser, om de studerende dumper eller består - dette er ikke tilfældet. Undersøgelsen viser blot, at nogle klarer sig bedre end andre.