Din tislugt kan afsløre alvorlig sygdom

En ny teknologi gør det muligt at konstatere en farlig dræber ved at lugte til mænds tis

Nu kan en ny teknologi lugte sig frem til prostatakræft. (Foto: Colourbox)
Nu kan en ny teknologi lugte sig frem til prostatakræft. (Foto: Colourbox)

Hvert år får over 4200 danske mænd konstateret prostatakræft. Ud af dem dør 1200 af den farlige kræftsygdom. I den største nordiske undersøgelse om prostatakræft nogensinde, fremgik det i 2014, at næsten hver tredje mand kun opdager sygdommen ved et tilfælde - når de er gået til lægen på grund af noget helt andet.

Prostatakræft er mænds skjulte dræber

Prostatakræft opdages normalt ved hjælp af ultralydsscanninger og vævsprøver.

Men nu har forskere fra University of Liverpool og University of the West of England fået et vigtigt gennembrud i deres forskning. De har netop udviklet en teknologi, som gør det muligt at konstatere prostatakræft ved hjælp af mandens urinlugt. Det skriver University of Liverpool på deres hjemmeside.

Rygterne svirrer: Gigantisk videnskabelig opdagelse afsløres i dag

- Der er for nuværende ingen præcise tests for prostatakræft. PSA-tests kan nogle gange resultere i unødvendige biosier, hvilket resulterer i psykisk pres, risiko for infektioner og endda nogle gange oversete krafttilfælde, siger Norman Ratcliffe fra UWE Bristol, en af forskerne bag gennembrudet.

- Der er et stort behov for at kunne identificere disse kræftformer på et tidligere stadie, mens de er lettere at behandle, siger han.

Din urin afslører din sundhed og sygdomme 

Forskerholdets mål er derfor at udvikle en testmetode, som ikke er invasiv på samme måde som biopsier, som ofte bliver taget på baggrund af blodprøver, der viser forhøjede PSA-værdier.  PSA er et stof, der kommer fra prostatakirtlen, og selvom høje værdier ofte er en indikator for kræft, kan det også forekomme blandt raske mænd.

Med den nye teknologi bruger de britiske forskere en form for elektronisk næse – mere teknisk beskrevet et gaskromatografi ved navn Odoreader.

Er du ved at få hedeslag? Tjek dit tis

I det avancerede sensorsystem deles urinen op i væske og gas ved hjælp af opvarmning. ’Næsen’ bruger indlagte tal til at aflæse lugten, og ud fra det kan det ses, om patienten har kræft.

For at finde frem til det har forskerne i en pilotundersøgelse testet tis fra 155 mænd på en urologisk klinik. Ud af dem blev 58 diagnosticeret med prostatakræft, mens 24 viste sig at have kræft i blæren. 73 havde blod i urinen, men ingen kræftsygdom.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?