Dødsensfarlig parasit har ikke haft sex i flere tusinde år

Dens ofre lider en grufuld død. Til gengæld har en parasit, der giver afrikansk sovesyge, måtte undvære sex i flere tusinde år

Parasitten T.B. Gamviense angriber din hjerne også dør du (Foto: Lærke Posselt)
Parasitten T.B. Gamviense angriber din hjerne også dør du (Foto: Lærke Posselt)

Først får du feber, så bliver du skør, så går du i koma. Og så dør du.

Det er det rædselsdfulde forløb, du skal igennem, hvis du får afrikansk sovesyge af parasitten T.b. Gambiense.

Parasitten angriber nemlig centralnervesystemet og hjernen, hvilket giver humørsvingninger, forvirring og ødelægger din søvn. Du bliver simpelthen vanvittig, inden du til sidst dør. Det skriver Videnskab.dk.

Forskere har i langt tid forsøgt at opfinde en vaccine eller behandling, som kan dræbe sovesyge-parasitten, uden held. Men nu viser ny forskning, at der måske er en anden vej til at bekæmpe parasitten.

Den har nemlig ikke haft sex i flere tusinde år! Og det kan være godt nyt, skriver npr.org.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis

Ved seksuel formering blandes generne fra to partnere og giver mulighed for, at arten kan tilpasse sig omgivelserne og overleve nye udfordringer.

- Men snarere end at reproducere gennem sex, så kloner parasitten sig ved at lave kopier af sig selv, forklarer forskningslederen William Weir, som er bioinformatiker ved University of Glasgow.

Sovesyge-parasitten ser ud som om, den har fundet sit ideale miljø i menneskekroppen, og har ikke haft behov for at udvikle sig yderligere.

I forskningen af parasitten viser det sig nemlig, at alle parasitterne er genetisk identiske.

- Faktisk kan de alle sammen spores tilbage til én enkelt parasit, som levede for flere tusinde år siden, forklarer William Weir og fortsætter:

- Jeg kender ingen anden parasit, som opfører sig ligesom denne her.

Læs også på Videnskab.dk: Advarsel: Fugleparasit i danske søer kan kravle ind i din hud

Men hvis der sker nok mutationer, er der mulighed for, at parasitten ikke længere kan leve eller mister evnen til at reproducere sig selv.

- Kloningsprocessen er ikke helt perfekt, så bittesmå, men potentielt skadelige mutationer har bredt sig i populationen af parasitten over årene, fortæller William Weir.

Fordi parasitten ikke får nogle nye gener, er den særlig udsat for angreb og mutationer.

- Det kan tage for evigt, og jeg tror ikke, at vi bare kan sidde og vente på at det sker naturligt, siger mikrobiolog Marilyn Parsons fra Center for Infectious Disease Research in Seattle, som ikke var med i forskningen.

- Men denne opdagelse gør mig håbefuld,« siger hun og tilføjer: »Hvis vi kan opfinde en god behandling, er der større chance for, at den kan bekæmpe alle parasitterne.

Læs også på Videnskab.dk: Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Der findes medicin mod sovesyge, men kemikalierne i den er farlige, og giver slemme bivirkninger. Det er nemmere at behandle i de tidligere stadier, men her er det sværere at diagnosticere sovesyge.

Infektionen kan nemlig ligge i dvale i flere år, før symptomerne viser sig. Men den nye viden giver forskere en god mulighed for at opfinde en bedre behandlingsform.

Altså så længe parasitten ikke begynder at have sex.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forskere: 'Englefisse' er ikke farligt

Hjælp! Hvad laver denne spooky fisk i Aarhus?

Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn