Doping bruges af mænd i krise

Forskeren Bjørn Barland har gennem 20 år studeret træningcentrenes dopingkultur indefra. I visse miljøer er det fortsat acceptabelt at dope sig for at fremstå stor og stærk og blive beundret og frygtet

Mænd i krise doper sig oftere (Foto: Carsten Ingemann)
Mænd i krise doper sig oftere (Foto: Carsten Ingemann)

Mange maskuline rollemodeller forsvandt i takt med, at industrien og det fysiske arbejde blev reduceret, skriver forskeren Bjørn Barland i en ny bog.

Han er forsker ved Politihøjskolen i Oslo og har for nyligt udgivet bogen 'Fortællinger om doping og kropskultur'. Bogen er baseret på møder med hundredevis af bodybuildere på almindelige, norske træningscentre gennem knap 20 år. Det skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Konklusionen er, at mange unge mænd har færre positive maskuline rollemodeller, som de kan identificere sig med, og mange indrømmer også, at dopingen øger deres selvtillid, skriver Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Er det godt at træne, hvis man er øm?

Bjørn Barland har, lige siden han var studerende, undret sig over, hvorfor nogle mænd vælger at dope sig. 

Han udtaler, at miljøet har skabt sin egen logik - sin egen alternative opfattelse af doping - så det er blevet accepteret og normalt på trods af, at resten af samfundet fordømmer det.

For at forstå den fremherskende tankegang i amatørmiljøet, indså Barland, at det ikke var nok bare at interviewe brugerne. Han var nødt til at komme helt indenfor.

Han opsøgte træningscentrene og blev et kendt ansigt blandt de bodybuildere, der dopede sig, og de fik efterhånden tillid til ham.

Læs også på Videnskab.dk: De bedste 100-meter-løbere er blevet højere og slankere

Dopingens negative konsekvenser er godt kendte gennem medierne. Ikke kun som snyd og beskidte tricks for at slå konkurrenterne i sportsmiljøet; der er også kommet større kendskab til de psykiske, fysiske og sociale bivirkninger.

Alligevel bruger mange anabolske steroider, testosteron og en række andre midler for at få større muskler, både i fitness-konkurrencer og blandt amatørbodybuildere.

Læs også på Videnskab.dk: Maskuline mænd har dårlig sæd

For mange er selve dopingen ikke problemets kerne, men et symptom på, at de mangler fodfæste i andet. Eller også bliver dopingen løsningen på andre problemer.

Nogle mangler mandlige rollemodeller. Ifølge Barland giver miljøet dem en retning i livet. For andre er doping en flugt fra marginalisering, hvor de ikke følger med det øvrige samfund. Men ikke alle er afvigere.

- Nogle vælger at dope sig, fordi det virker. De oplever virkningen som positiv, og det er en ingrediens på samme linje som træning og kost for at opretholde kropsidealet,-  forklarer Barland.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Sådan dyrker vi sikker sex i fremtiden

Tåhyleren er bedre end vristsparket

Hvorfor har vi mest lyst til sex om sommeren?

5 kommentarer
Vis kommentarer