Dræber myte: Amazonas er IKKE 'verdens lunger'

Men der er andre vigtige årsager til, at vi skal tage afskovningen alvorligt, mener en amerikansk professor

De enorme brande i Amazonas er lige nu på alles læber - og brandene har blandt andet fået opmærksomhed, fordi regnskoven altså ofte omtales som 'verdens lunger'. Video: Reuters.

Regnskoven i Amazonas producerer 20 procent af verdens ilt, skrev den franske præsident, Emmanuel Macron, 22. august på Twitter.

Det har han næppe selv fundet på, for tallet kan genfindes i mange medier, hvor regnskoven i Amazonas også bliver kaldt ’verdens lunger’.

Men selvom afskovningen i Amazonas truer biodiversiteten og kan forværre den globale opvarmning, er der ingen fare for, at brandene er ved at tømme Jorden for ilt.

Det skriver en amerikansk professor i klimatologi en artikel bragt i mediet Forskerzonen, der er en del af Videnskab.dk.

'Der er mange årsager til at være forarget over dette års skovbrande i Amazonas, men udtømningen af Jordens ilt-lager er altså ikke én af dem,' skriver professor og klimatolog Scott Denning fra Colorado State University i en artikel på Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Klimaforandringer væltede verdens første imperium

 

I virkeligheden stammer næsten al den ilt, som vi mennesker kan indånde, fra Jordens have, fortæller den amerikanske professor.

På landjorden ender næsten alt den producerede ilt nemlig med at indgå i biologiske processor i skovene selv.

Mikroorganismerne i skoven forbruger ilten, når de nedbryder døde planter og dyr. Resultatet er, at skoven næsten forbruger lige så meget ilt, som den producerer.

Hvis ilten ikke skal optages igen, skal en del af det biologiske materiale tages ud af systemet, før mikroorganismerne får fat i det.

Og det sker i havene, når materialet hurtigt falder til bunds på dybt vand i områder, der allerede er udtømt for ilt, skriver den amerikanske professor.

Læs mere på Videnskab.dk: Gigantisk Maya-civilisation afdækket i Guatemalas jungle

 

Selv hvis alle Jordens skove og alt andet organisk materiale på Jorden blev brændt af på et splitsekund, ville forbrændingen forbruge mindre end én procent af verdens ilt.

Der er desuden nok ilt i luften til at holde i millioner af år, og mængden af ilt er i højere grad bestemt af Jordens geologi, end hvad mennesker gør ved deres landbrugsarealer, skriver professor Scott Denning i artiklen på Videnskab.dk.

Vi skal derfor ikke være bange for, at afskovningen i Amazonas pludselig skulle få os til at snappe efter vejret.

'Det faktum, at den tiltagende afskovning truer nogle af de vigtigste landskaber for biodiversiteten og kulstof-lagring på Jorden, bør dog være grund nok til at være imod den,' skriver Scott Denning fra Colorado State University.

Andre artikler på Videnskab.dk

Myten om Bermuda-trekanten – hvad er egentlig fakta?

NASA offentliggør vilde billeder: Her er der skovbrande i verden lige nu

Porno slukker en del af kvindens hjerne

283 kommentarer
Vis kommentarer