Dronten var ikke dum som en dør

Ny forskning viser, at den uddøde dronte, der sidst blev set i 1662, faktisk var temmelig intelligent. Fuglen har ellers fået kælenavnet dodo, som betyder sinke

Tidligere har man troet, at dronten var uintelligent, da den var fuldstændig frygtløs over for mennesker og derfor var et let bytte, eftersom den heller ikke kunne flyve. Det skriver sciencedaily.com ifølge Videnskab.dk.

Den en meter høje fugl med det klodsede næb er kendt fra at spille dum fugl i tegnefilm som blandt andet Alice i Eventyrland og Ice Age.

Læs mere på Videnskab.dk: Dansk forsker sluger 600 æg fra indvoldsorm

Men nu viser et studie, der er publiceret i tidsskriftet Zoological Journal of the Linnean Society, at drontens hoved i forhold til dens krop var samme størrelse som duers.

Duer er gode til at blive trænede af mennesker og anses derfor som ret intelligente. Derudover fandt forskerne ud af, at dronten havde en højt udviklet lugtesans, skriver Videnskab.dk.

- Hvis man beregner intelligens ud fra hjernestørrelse, havde dronter sandsynligvis det samme intelligensniveau som duer. Selvfølgelig er intelligens mere end hjernestørrelse, men dette giver os noget at gå ud fra, siger Eugenia Gold, hovedforfatter af studiet og forsker på American Museum of Natural History, til sciencedaily.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Se din oldemors tatovering

Eugenia Gold foretog en CT-skanning af et velbevaret kranium fra dronten og sammenlignede det med CT-skanninger af syv forskellige duearter.

Studiet viste også, at dronten havde en veludviklet olfaktorisk del af hjernen, som er der, hvor lugtesansen sidder.

Dette er ret unormalt for fugle, da de ofte er meget mere afhængige af synssansen.

Forskerne foreslår, at dronten har brugt sin lugtesans til at finde frugt, den kunne spise på landjorden.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hver femte dansker kan have oplevet et ’spøgelse'

Derfor scorer sjove mænd mest

Hvorfor har min prut en lyd?