'Du gode Gud, den er væk': Cyklon udsletter ubeboet ø ved Hawaii

En lille ø ved Hawaii er sunket i havet, efter Stillhavs-cyklonen Walaka kom forbi. Det kan skade områdets dyreliv

Øen lå her. Foto: Ritzau Scanpix / US Fish and Wildlife
Øen lå her. Foto: Ritzau Scanpix / US Fish and Wildlife

Den amerikanske delstat Hawaii er blevet en ø fattigere. Det skriver det hawaiianske lokalmedie Honolulu Civil Beat ifølge Videnskab.dk.

Det er sket som konsekvens af den voldsomme Stillehavs-cyklon Walaka, der hærgede Hawaii i den første uge af oktober.

Læs mere på Videnskab.dk: Tyfoner, cykloner, orkaner… Hvad er forskellen?

Øen, der blot kaldes ‘East Island’, er nu er forsvundet i Stillehavet, og den spillede en vigtig miljømæssig rolle for sjældne og truede dyrearter som den hawaiianske munkesæl og den grønne havskildpadde, der også kaldes suppeskildpadde på dansk.

'Jeg tænkte: 'Hold da kæft. Du gode Gud, den er væk',' fortæller klimaforsker og professor ved University of Hawaii, Chip Fletcher, der opdagede, at øen var forsvundet, til Honolulu Civil Beat ifølge Videnskab.dk.

'Det er endnu et indhug i netværket af forskelligartede økosystemer, der er ved at blive pillet fra hinanden i hele verden,' tilføjer Chip Fletcher, der besøgte øen i juni.

Hårdt slag
Der boede ingen mennesker på den forsvundne ø, men øen var kendt for at have et rigt dyreliv. Forskerne er især bekymrede for Hawaiis grønne skildpadde, der er en af de mest truede dyrearter i verden.

96 procent af alle skildpadderne slår sig ned på øer som East Island, og eksperterne frygter nu, at orkanen har kostet liv.

Også de sjældne munkesæler holder til i området, men heldigvis er der håb.

- Sælerne er vant til at navigere i den slags vejr, så vi har grund til at være optimistiske og tror, at der ikke er tale om den totale katastrofe, siger Chip Fletcher.

Der findes 1400 af disse sæler i verden.

Læs mere på Videnskab.dk: Dårlig søvn varsler tidlig død

Chip Fletcher havde spået, at øen inden for de næste par årtier langsomt ville synke i havet som følge af klimaforandringerne. I stedet blev den altså ødelagt af cyklonen fra den ene dag til den anden.

Det er 'bemærkelsesværdigt', at en hel ø forsvinder, fortæller Phil Klotzbach, der forsker i cykloner ved Colorado State University til Huffington Post ifølge Videnskab.dk.

Det er endnu uvist, om ‘East Island’ kan genopstå. I 1990’erne forsvandt øen ‘Whale-Skate Island’ i samme område, og den er stadig ikke dukket op igen af havet.  

Andre artikler på Videnskab.dk

Hvad tænker hunde, når de hører menneskesprog?

Utroligt fantasidyr observeret på havets bund

Se det forbløffende foto af et fuldstændig firkantet isbjerg