Dyrlæge om viral video: Nej, hunde får IKKE dårlig samvittighed

Videoen af to skamfulde hunde er gået lige i Facebook-brugernes hjerter. Men det er en stor misforståelse, siger dyrlæge Lise Rovsing

Er de to hunde flove eller bange? Se dem her
Følg Videnskab

De fleste hundeelskere har prøvet at udstøde et dybtfølt ’nåååhr’ til billeder af hunde med store, tilsyneladende skamfulde øjne, der får det til at se ud som om, de har dårlig samvittighed over en misgerning, de bliver konfronteret med.

Det gjaldt ikke mindst, da en video af to hunde, hvis ejer viser dem en skambidt sål, gik viralt, fordi hundenes reaktion var umådeligt kær.

Det får nu dyrlæge Lise Rovsing fra dyreklinikken Artemis, som også underviser hundeejere i at forstå deres firbenede venners unikke sprog, til at råbe op.

- Folk har en tendens til at dele sjove dyr på de sociale medier. Men sandheden er, at disse dyr ofte enten er syge eller bange, siger Lise Rovsing til Ekstra Bladet.

- Der er en del uvidenhed forbundet med det, men det er bare sådan, at hunde ikke forstår menneskesprog. Derfor er vi nødt til at prøve at forstå hundens sprog, forklarer dyrlægen.

- Lad os slå en ting fast: En hund får IKKE dårlig samvittighed. Dårlig samvittighed er en menneskelig egenskab, vi fejlagtigt pålægger vores dyr, fortæller Lise Rovsing, der i samme omgang har taget tre billeder fra den virale video, hvor hun forklarer, hvad hundene udtrykker med deres eget sprog.

 

- Den stakkels hund er ÅBENLYST meget bange for manden og viser ALLE tegn på de såkaldt dæmpende signaler, siger Lise Rovsing, og forklarer, at en hund bruger disse signaler, hvis den føler sig truet, og gerne vil signalere venlighed.

 

- Når en hund vender rumpen til, er det et tegn på venlighed, lyder det fra dyrlægen, som mener, at især den grå hund i videoen har et meget flot hundesprog, og at det er en meget presset situation for en hund at blive talt til på en så brysk måde, og samtidig blive forholdt en genstand, som det er tilfældet i den virale video.

 

- I stedet for at fare frem mod manden, og beskytte sig selv og sin kammerat, bruger hunden sit kropssprog til at bede manden lade være med at true dem, siger Lise Rovsing.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.