Efter Pluto-mission: Her er NASA's næste mål

Rejsen til Pluto var langt fra sidste gang, NASA sender sonder ud i rummet

Efter Pluto-mission: Her er NASA's næste mål

Her kan du se, hvordan NASA og andre publikummer jublede, da missionen lykkedes (video: AP)

Efter en ventetid på ni og et halvt år, lykkedes det tirsdag for NASA's rumsonde New Horizons at komme tættere på dværgplaneten Pluto, end menneskeheden nogensinde har været før, for at indsamle vigtige data og tage unikke billeder af solsystemets engang yderste planet.

Selvom Pluto, der engang virkede som et uoverkommeligt mål, nu er blevet udforsket, er NASA langt fra færdige med at udforske solsystemet.

Blandt de fremtidige missioner er blandt andet endnu en mission til Mars, hvor et bedre landingsfartøj end hidtil skal lande på den røde planet for at undersøge planeten nærmere. Den mission er foreløbig planlagt til år 2020.

Derudover forventer rumfartsadministrationen også i 2020'erne at sende en mission til Jupiters måne Europa.

- Europa har formentlig et stort hav af saltvand under overfladen af is, så man vil gerne dykke ned i det her hav for at finde ud af, om der måske er liv, forklarer Michael Linden-Vørnle, astrofysiker ved DTU Space, til Ekstra Bladet.

Saturn, Uranus og Neptun
Det amerikanske medie New York Times har spurgt nogle forskere, hvilke missioner de kunne tænke sig, at NASA kastede sig ud i. Carolyn Porco, der var en del af holdet bag NASA Cassini-mission til Saturn, håber på en tilbagevenden til Saturns kredsløb for at indsamle prøver fra månen Enceladus, som i lighed med Europa har et dybt hav under overfladen.

Emily Lakdawalla fra rumfartsorganisationen Planetary Society, håber at næste skridt bliver skridtet længere end Saturn, nemlig Uranus og Neptun.

- De bidrager alle til spørgsmålet om, hvordan vi endte her. Planeter på den størrelse er meget vigtige i forhold til spørgsmålet om oprindelsen og udviklingen af vores solsystem, siger hun til New York Times.

Ifølge Michael Linden-Vørnle kunne forskningen i de to planeter da også godt bruge en opfriskning, da der endnu er meget at lære om dem.

- Vores to yderste planeter, Uranus og Neptun, har kun én gang haft besøg af en rumsonde, nemlig Voyager II som fløj forbi Uranus i 1986 og Neptun i 1989. Men man har ikke haft missioner, som kredser rundt om planeterne, siger han.

Billedet af Pluto, som blev taget mandag, er allerede blevet ikonisk verden over, hvor flere mener, at aftegningerne på planeten enten forestiller et hjerte eller - med lidt god vilje - Disney-hunden Pluto. (Foto: NASA/AP)
Billedet af Pluto, som blev taget mandag, er allerede blevet ikonisk verden over, hvor flere mener, at aftegningerne på planeten enten forestiller et hjerte eller - med lidt god vilje - Disney-hunden Pluto. (Foto: NASA/AP)
 

På jagt efter jord-lignende planeter
New Horizons-sonden, som fløj forbi Pluto, indgår også i NASAs fremtidige planer, idet den fortsætter sin færden efter turen forbi Pluto. Turen fortsætter nu videre ud i Kuiperbæltet, som Pluto er en del af, hvor der er tre kandidater til at være New Horizons næste mål på vejen ud i universet.

Ud over forskningen i vores eget solsystem, er der stadig interesse for andre dele af galaksen og andre galakser.

- Der er en enorm, stigende gruppe af mennesker, der er optaget af at lede efter andre planeter. Det er en stort skridt i retningen af at finde ud af, om vi er alene derude, siger Sara Seager fra Massachusetts Institute of Technology til New York Times.

Eftersom planeter i andre galakser ligger for langt væk til at man med den nuværende teknologi kan flyve derud, bliver de i stedet udforsket ved hjælp af teleskoper. Her overvejer NASA blandt andet at lave en såkaldt 'starshade' (stjerneskygge), som skal bidrage til at skygge for lyset fra stjernerne for bedre at kunne se deres tilhørende planeter. Ifølge Sara Seager, der selv arbejder med projektet, er det bedste mulighed for at identificere en planet, der minder om jorden.

Indtil videre ligger fokus dog fortsat på Pluto. Her vil der gå omkring 16 måneder, før forskerne har fået al den indsamlede data hjem fra New Horizons, så de kan analysere på dem og komme med nye konklusioner om den populære dværgplanet.

Efter Pluto-mission: Her er NASA's næste mål

Her kan du høre mere om Pluto-missionen (AP/NASA)