Efter to års hemmelig mission: Mystisk rumskib er landet på Jorden

Rumskibet X-37B har kredset rundt om Jorden i to år, men det amerikanske flyvevåben vil ikke sige, hvorfor det har været i kredsløb

Her lander X-37B ved Kennedy Space Center i Florida. Video: Michael Martin

Borgere omkring Kennedy Space Center i Florida kunne mandag høre lidt af et brag, da det mystiske rumskib X-37B landede efter to år i kredsløb om Jorden.

Rumskibet blev sendt ubemandet ud i rummet i maj 2015, men det er kun det amerikanske flyvevåben, som ved, hvad det faktisk har lavet eller indsamlet på den lange mission.

De amerikanske myndigheder med Pentagon i spidsen har meldt ud, at rumskibet har været brugt til at udføre eksperimenter med nye teknologier, men det meste om missionen forbliver en gåde.

Og myndighederne vil ikke en gang sige, hvorfor missionen er så hemmelig.

Mennesker på Mars
X-37B startede med at være en del af et Nasa-program, og derfor skal det amerikanske flyvevåben tale offentligt omkring rumskibets sammensætning og design.

Men det betyder ikke, at de fortæller meget om, hvad det faktisk har lavet i rummet.

- Al det hårde arbejde, der har været med X-37B, demonstrerer på glimrende vis, hvor dygtige vi er til at løse nødvendige scenarier for at fortsætte nationens udvikling i forhold til rummet, siger Randy Walden, der er direktør i afdelingen i det amerikanske flyvevåben, som har stået for missionen ifølge BBC.

I en pressemeddelelse fortæller personer bag missionen, at rumskibet er 'en del af et testprogram, der skal teste teknologier til genbrugelige, pålidelige og ubemandede rum-platforme for det amerikanske flyvevåben'.

Vandenberg Air Force Base offentliggjorde i juni sidste år et billede af rumskibet (Foto: AP)
Vandenberg Air Force Base offentliggjorde i juni sidste år et billede af rumskibet (Foto: AP)
 

Hemmelig mission: Mystisk rumskib har fløjet over jorden i 680 dage

Frygt for våben
Tidligere er rumskibet blevet beskyldt for at fylde rummet med våben. Nogle var nemlig nervøse for, at fartøjet skulle fungere som et slags våbenskjold fra rummet.

Det blev dog manet til jorden af Gary Payton i 2010. Han er flyvevåbnets vice-undersekretær i afdelingen for rumprogrammer.

- Jeg kan ikke se, hvordan det her skulle være at putte flere våben i rummet. Det er bare en opdateret version af den her type af rummissioner. Flyvevåbnet har missioner i rummet, og den her kan muligvis hjælpe os med at gøre fremtidige missioner bedre, sagde han.

Den nuværende mission er den fjerde af typen Orbital Test Vehicle, som alle har haft samme mystiske formål. De andre blev sendt af sted i 2010, 2011 og 2012.

 Sådan så det ud, da Atlas-raketten sendte X-37B af sted i maj 2015. Video: Joshua Demotts.