Ekstremt sjælden fugl er han i den ene side og hun i den anden

En fugl i den amerikanske delstat Pennsylvania udviser både træk fra hanner og hunner

Kan du se forskellen? Fuglen har hankønnede egenskaber i den gule side af fjerdragten og hunkønnede egenskaber i den røde del. (Foto: Powdermill Nature Reserve/Annie Lindsay).
Kan du se forskellen? Fuglen har hankønnede egenskaber i den gule side af fjerdragten og hunkønnede egenskaber i den røde del. (Foto: Powdermill Nature Reserve/Annie Lindsay).

Forskere i Pennsylvania har fundet en ualmindelig sjælden fugl, der har en fjerdragt med træk fra både hankøn og hunkøn. Det skriver Science Alert ifølge Videnskab.dk.

Fordelt vertikalt på fuglen kan man se den gule hankønsfarve på fjerdragten til den ene side og en lyserød farve på den anden del.

Biologerne har endnu ikke foretaget en blodprøve eller udtaget celleprøver, men holdet mener, at fuglen – en rosenbrystet kernebider (Pheucticus ludovicianus) - formentlig er et resultat af en genetisk afvigelse kendt som bilateral gynandromorfi.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvor mange køn findes der?

Bilateral gynandromorfi betyder, at en organisme har lige dele mandlige og kvindelige egenskaber. Det har man noget, set hos fugle før, skriver Science Alert ifølge Videnskab.dk.

Hvorimod hermafroditter har reproduktive organer fra begge køn, er gynandromorfe organismer skabt med mandlige og kvindelige træk på hver side af kroppen.

Fuglen, som man har fundet i Pennsylvania, ser ud til at være genetisk af hunkøn, men den ene side af fuglen har kendetegn fra en han.

Hvis fuglen er ligesom tidligere fundne gynandromorfe fugle, kan det vise sig, at det ikke kun er fjerdragten, der er gynandromorf, men også fuglens hjerne og kønsorganer.

Læs mere på Videnskab.dk: 'Fantastisk': 10 nye fuglearter opdaget på isolerede øer

- Hele holdet, der ringmærker fuglene, var meget begejstrede for at se den utrolig sjældne fugl tæt på, og de lever højt på mindet om en helt særlig oplevelse, siger Annie Lindsay, der er leder af ornitologerne hos Powdermill Avian Research, til Science Alert, ifølge Videnskab.dk.

Forskere ved endnu ikke, hvorfor gynandromorfi forekommer hos dyr, men man har tidligere set det hos øgler, sommerfugle og krebsdyr.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Bizart: Se den ekstremt sjældne kyklop-hest

Hvorfor parrer forskellige fuglearter sig ikke med hinanden?

Det ved vi (ikke) om kønsforskelle i hjernen