Elektronisk rose kan give mennesket magt over naturen

For første gang nogensinde er det lykkes svenske forskere at skabe en rose med indbygget elektronisk kredsløb. Det kan betyde, at vi i fremtiden kan kontrollere, hvor hurtigt planter vokser

Foto: Linköpings Universitet
Foto: Linköpings Universitet

Flower power får nu en helt ny betydning. Det sørger et hold svenske forskere fra Linköbing University for.

Med dyrkningen af verdens første levende rose med et elektronisk kredsløb er det muligt, at landmænd i fremtiden selv vil kunne kontrollere væksten af deres afgrøder, skriver Videnskab.dk.

- Så vidt vi ved, er der ingen tidligere offentliggjorte forskningsresultater vedrørende elektronik i planter. Ingen har gjort dette før, siger forskningsleder på det nye studie Professor Magnus Berggren.

Ideen om at kunne kontrollere væksten i planter gennem en implementering af et elektrisk kredsløb kom første gang på tale mellem professor Berggren og hans kollegaer for 15 år siden.

Læs mere på Videnskab.dk: Cyborg-kakerlak er fremtidens redningsarbejder.

Dengang virkede tanken helt usandsynlig, husker han, men fremkomsten af nye målemetoder gjorde eksperimentet relevant igen.

- Tidligere havde vi ingen gode værktøjer til måling af koncentrationen af forskellige molekyler i levende planter. Nu vil vi være i stand til at påvirke koncentrationen af de forskellige stoffer i planten, der regulerer vækst og udvikling. Jeg ser her store muligheder for at lære mere, siger medforfatter til den nye artikel Ove Nilsson.

Læs mere på Videnskab.dk: Professor: Dræber-robotter er en fantastisk idé.

Næste skridt i forskningen er at finde ud af, om det overhovedet er muligt at manipulere planter til at vokse hurtigere. 

Andre artikler på Videnskab.dk:
Smartphonen er din eksterne hjerne.

Rotter samarbejder ved hjælp af tankeoverførsel.

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her.