Endelig: Arkæologer finder 'missing link' mellem aber og mennesker

Hvordan så mennesker ud, før de var mennesker, men alligevel heller ikke helt aber? Spørgsmålet har stået hen i det uvisse – indtil nu. Verdens ældste menneske er fundet i Etiopien

(Polfoto)
(Polfoto)

Forskere har fundet en 2,8 millioner år gammel kæbe, og dermed det hidtil ældste menneskelige fossil, i Etiopien.

Dermed er vores slægt rykket en halv million år længere tilbage i tiden, og forskerne mener dermed at have identificeret ’the missing link’ mellem os og de tidlige abemennesker.

- Det er et fantastisk fund, og der er grund til stor begejstring. Vi får nu åbnet for en vanvittigt spændende periode, hvor det gennem de sidste 20 år har været vanskeligt at finde vej. Nu begynder tingene at falde mere på plads, siger forskeren Peter C. Kjærgaard fra Aarhus Universitet til Videnskab.dk:

Den venstre underkæbe har tilhørt et tidligt menneske, som har levet af kød, rødder og frugt. Det mener forskerne at kunne konkludere ud fra de fem tænder, der blev fundet sammen med den, hvor rester af kroner og rødder fra hjørnetand til visdomstand er bevaret.

Mennesket har formentlig brugt primitive stenredskaber og levet i et område, der dengang var en grøn og indbydende savanne vekslende med skyggefulde træer. Den nye kæbe er fundet i et område kaldet Ledi-Geraru, få kilometer fra hvor menneskeaben Lucy blev fundet.

- Det er fantastisk spændende at få et glimt af den allertidligste fase i vores linjes evolution, siger en af forskerne bag fundet, Brian A. Villmoare ved University of Nevada, i en pressemeddelelse.

Læs også hos Videnskab.dk: Solformørkelse 2015 bliver den vildeste i mange år

- Et fremragende eksempel på et overgangsfossil i en afgørende periode af menneskets udviklingshistorie, lyder det fra en anden forsker bag, William H. Kimbel, i pressemeddelelsen.

Med det nye fund er vi nu blevet en anelse klogere på, hvordan vi mennesker så ud og agerede i tiden fra vi var aber – og til vi udviklede os til at blive det moderne menneske, vi er i dag.

Fundet skal hjælpe os til at forstå kræfterne bag vores oprindelse og måske finde flere, mere fuldendte, fossiler, så vi omsider kan stå ansigt til ansigt med vores tidligste formoder - og ikke bare hendes smil.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Isbjerg har vendt bunden i vejret: Se de fantastiske billeder af 'krystalpaladset'

Endelig fastslået: Så lang er en gennemsnitlig penis

House of Cards er ikke en TV-serie

36 kommentarer
Vis kommentarer