FBI finder 141 år gammelt stjålet Darwin-brev

Et stjålet brev fra 1875, skrevet af Charles Darwin, er blevet fundet og bragt tilbage til arkivet, hvor det hører til

For 30 år siden blev et håndskrevet brev af Charles Darwin stjålet fra Smithsonian arkivet i Washington. Men nu har FBI fundet og repareret brevet, som er blevet leveret tilbage til arkivet.

- Takket være et medlem af offentligheden var vi i stand til at returnere dette artefakt til Smithsonian arkivet, siger Paul Abbate, der er assisterende direktør med ansvar for FBI's Washington Fields Office.

26. maj videregav han brevet til Anne Van Camp, der er direktør for Smithsonian arkivet. Arkivet arbejdede tæt sammen med FBI for at være sikre på, at brevet nu også er skrevet af Charles Darwin. Ved at sammenligne brevet med et andet Darwin-brev fra arkivets samling, lykkedes det at bekræfte brevets afsender.

- Det er et privilegium at give et stykke af videnskabens historie og udforskning i USA tilbage til det amerikanske folk, siger Anne Van Camp.

Et stykke videnskabshistorie
Brevet blev skrevet i 1875 af den britiske naturalist og geolog, som bedst er kendt for sin evolutionsteori. Det blev stjålet i midten af 1970'erne fra en samling af korrespondancer og dokumenter vedrørende historien om den nordamerikanske geologi.

Mere specifikt er brevet skrevet til den amerikanske geolog Ferdinand Vandeveer Hayden og var en del af George Perkins Merrill Papers. Merrill var ledende kurator på institut for geologi i begyndelsen af 1900'erne på det, der i dag hedder National Museum of Natural History i Washington.

FBI har fået fat i et stjålet brev fra 1875 skrevet af Charles Darwin (Foto: FBI)
FBI har fået fat i et stjålet brev fra 1875 skrevet af Charles Darwin (Foto: FBI)

I brevet takker Charles Darwin Hayden for at sende to geologiske feltstudier af det vestlige USA, herunder den region, der i dag er Yellowstone nationalpark.

I brevet står der:

2. maj

Kære hr,

Jeg er meget taknemmelig for din venlighed og for den ære, som du har gjort mig i at sende din geologisk rapport af Yellowstone River og din indledende feltrapport på Colorado og New Mexico. Jeg havde hørt om dine geologiske undersøgelser på Colorado og var ivrig efter at se konklusionerne, du var kommet frem til, og jeg er derfor specielt taknemmelig for, at du har sendt mig dine værker.

Med stor respekt & min bedste tak

Med Venlig Hilsen

Charles Darwin

FBI fik et tip om brevet tidligere på året og i samarbejde med specielle agenter fra FBI's team for kunst-kriminalitet, er det lykkedes at finde frem til brevet. Ingen personer er sigtet i sagen, fordi forældelsesfristen er udløbet.