Ferie i Danmark? Disse sygdomme lurer i naturen

Den danske natur er herlig – især når solen skinner, og blomsterne springer ud. Men sygdomme og baktusser lurer bag hvert et hjørne. I galleriet nedenfor klæder vi dig på til din næste tur ud i det grønne

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Følg Videnskab

Sommeren er over os, og alt er fryd og gammen. Uden for vinduerne skinner solen og lokker os til at søge udendørs for at køle kroppen i havet eller få jord under neglene ude i haven.

Men! Lige om hjørnet lurer farerne, skriver Videnskab.dk.

Farlige bakterier og sygdomme kan gemme sig både på landjorden og i havet.

I et galleri på Videnskab.dk kan du se ni sygdomme, som du skal passe på, når du opholder dig i den danske natur.

10 sygdomme du kan få i naturen

Et af de steder i naturen, hvor der er risiko for at blive smittet med ubehagelige ting og sager, er, når du er ude at bade.

Der findes nemlig bakterier og parasitter i både saltvand og ferskvand, som for eksempel kan give dig en forfærdelig mavepine.

- Hvis du er ude at gå i skoven, og du ser det fineste, reneste vandløb, hvor vandet bare ser så lækkert ud, kan der sagtens være alt muligt i vandet. For eksempel bakterier, som kan gøre dig rigtig syg og give dig langvarig diarré, siger Palle Valentiner-Branth, der er epidemiolog ved Statens Serum Institut.

Læs også på Videnskab.dk: Mystisk lidelse gør vagina til lukket land

Det er ikke kun under havets overflade, at bakterier og andre uønskede ting og sager lurer.

Når du er ude at nyde det gode vejr, skal du også være på vagt for de lumske insekter, der kan bære på alt fra borrelia til harepest.

Sådanne sygdomme kaldes vektorbårne sygdomme, altså sygdomme, der overføres fra en vært, som ikke nødvendigvis selv er syg.

Den mest almindelige vektorbårne sygdom herhjemme er borrelia-infektion. Denne infektion smitter gennem skovflåter, som bærer på borrelia-bakterien.

Hvis en skovflåt, der har bakterien i sig, bider dig og får lov at sidde mere end 24 timer på dig, er der risiko for, at den overfører sygdommen til dig.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor har piger en jomfruhinde?

Men selvom du med succes har sneget dig uden om myg og skovflåter, kan du alligevel ikke vide dig sikker.

En af de dyr, du skal undgå, er flagermusen – i hvert fald, hvis du ikke ønsker at blive smittet med hundegalskab. Ja, du læste rigtigt. Flagermusen kan smitte dig med hundegalskab eller rabies, som den virus også kaldes.

Hvis man er så uheldig at blive bidt af en flagermus, skal man, ifølge Palle Valentiner-Branth, tage sine forholdsregler.

- Hvis man bliver bidt, skal man kontakte lægen med det samme. Rabies er nemlig en alvorlig sygdom, der kravler ind i nerverne og bevæger sig fra nerverne og op mod hjernen – og der er stort set 100 procent dødelighed, hvis man først er blevet smittet, siger han.

Symptomerne på Rabies er blandt andet spytflåd, og at man kan blive aggressiv og få personlighedsændringer.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Ferie gør dig tungere - og sundere

Mænd nyder flere former for sex end kvinder

Kvinder: En stor penis er ikke vigtig

 

 

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind