Flåt spreder sig i USA - kan gøre dig allergisk over for kød

En særlig flåt, hvis bid kan gøre folk allergisk over for kød, spreder sig i USA

Følg Videnskab

Har du planer om at rejse til USA, så er det fremover nok en god idé at være lidt ekstra opmærksom på, om du bliver bidt af flåter, når du går rundt ude i naturen.

En flåt, hvis bid kan gøre dig allergisk overfor kød, spreder sig lige nu i USA. Det skriver National Greographic og blandt andre amerikanske medier USA Today.

Det er den såkaldte 'Lone Star'-flåt, der har fået sit navn på grund af sit letgenkendelige Texas-lignende mærke, der har den særlige egenskab, at den via sit bid spreder sukkermolekylet alpha-1, 3-galactose - kortere kendt som Alpha-Gal - og aktiverer menneskets immunsystem.

Forsinket reaktion
Bliver du bidt af Lone Star-flåten, vil kroppen begyndte at danne antistoffer mod Alpha-Gal-molekylet, hvilket gør kroppen gearet til at bekæmpe dem.

Mange opdager først, at de er blevet bidt, når de får allergi-symptomer efter at have spist kød, som er sprængfyldt med Alpha-Gal-sukkermolekylet. Også forskellige typer medicin, der bruger gelatine som stabilisatorer, indeholder molekylet.

- Der er en forsinkelse i reaktionen. Det (molekylet, red.) skal først vandre gennem spiserøret for at blive frigivet. Timer senere vågner patienten med hiven efter vejret, vejrtrækningsbesvær, opkast og diarré, siger Cosby Stone, allergi- og immunologi-ekspert fra Vanderbilt University, til National Geographic.

- Nogle patienter har været nødt til at blive lagt i koma, fordi deres blodtryk er så lavt, at de er i umiddelbar fare for at dø, siger Cosby Stone, som selv har behandlet patienter, der har spist kød og fået symptomer.

Han forklarer, at det ofte er en lang proces at nå frem til, hvad der har skabt den allergiske reaktion. Men når allergien har udviklet sig, er der ingen kur eller vaccine mod den. Det er kun muligt at behandle bivirkningerne. Og jo længere og oftere, man er udsat for bid, jo værre bliver symptomerne.

Allergi-flåt vandrer nordpå
Ifølge allergi-ekspert Purvi Parikh, der har talt med USA Today, betyder klimaforandringerne og de stigende temperaturer, at flåt-typen, der tidligere kun har eksisteret i de sydlige amerikanske stater, nu er begyndt at vandre nordpå. Den er blandt andet dukket op i Minnesota og New Hampshire.

Den udvikling nikker Cosby Stone genkendende til, og han ser en tydelig stigning i antallet af tilfælde.

- For fem år siden havde vi omkring 50 patienter, der havde Alpha-Gal (allergi, red.) Nu har vi omkring 200.

Forskere er stadig usikre på, hvad det præcis er i Lone Star-flåtens spyt, der får histaminer til at blive frigjort ved indtagelsen af kød.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.