Flere oversvømmelser forude – også i København

Inden for få årtier vil antallet af oversvømmelser verden over blive fordoblet, forudser nyt studie. Og København er særligt udsat.

Overalt i København væltede vandet op, da et stort skybrud forrige år ramte. Oversvømmelserne var enorme. Her ses Lyngbymotorvejen nord for København. Foto: Mogens Flindt
Overalt i København væltede vandet op, da et stort skybrud forrige år ramte. Oversvømmelserne var enorme. Her ses Lyngbymotorvejen nord for København. Foto: Mogens Flindt

Hvis du bor i en by langs med kysterne, kan du godt forberede dig på at have waders som en fast del af garderoben.

Ifølge et nyt studie kommer vi nemlig til at opleve mange flere kraftige oversvømmelser om blot få årtier, end vi gør i dag. Det skriver Videnskab.dk.

Årsagen er, at vandstanden i verdenshavene stiger, og når den gør det, skal der ikke så store storme til, før vandet vælter ustoppeligt ind over land.

Læs mere på Videnskab.dk: Klimaforskere: Flyt København væk fra havet – eller byg høje diger

Troperne vil blive hårdest ramt, men også i byer på den europæiske atlanterhavskyst og ved kysterne i de indre danske farvande skal man berede sig på, at oversvømmelser, som for få år siden blev betegnet som 100 års-begivenheder, vil komme til at ske langt oftere.

- Vi har vendt tingene på hovedet i det her studie og set på, hvor meget havet skal stige, før vi får en fordobling i antallet af oversvømmelser rundt om i verden. Her kan vi se, at der mange steder ikke skal særlig store vandstandsstigninger til, og at vi ifølge prognoserne kommer dertil om kun ganske få årtier,-  fortæller studiets hovedforfatter, Sean Vitousek, der er lektor ved University of Illinois.

Fordobling af oversvømmelser inden 2050

Ifølge Kristine Skovgaard Madsen, der er ph.d. og daglig leder for Oceanografi ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), flugter resultaterne fra det nye studie med DMI’s egne undersøgelser.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan ser København ud, hvis temperaturen stiger med 2 grader

- Hvis vandstanden i verdenshavene stiger 20 centimeter, vil den vandstand, der i dag er en 100-års hændelse i København, forekomme cirka hvert 18. år. I Esbjerg vil den forekomme hvert 45. år. Forskellen skyldes, at der er større variabilitet og mere tidevand ved Esbjerg end ved København,-  siger Kristine Skovgaard Madsen, som ikke har noget med det nye studie at gøre.

Det nye studie opererer med tidshorisonter, der hedder 15 til 35 år.

Det vil sige, at forskernes beregninger viser, at de fleste steder i verden vil opleve en fordobling i antallet af store oversvømmelser inden år 2050. Det svarer til en vandstigning på omkring 5-10 centimeter i verdenshavene inden for den årrække.

Læs mere på Videnskab.dk: Klimaforandringer: Hvor stor en del af Danmark forsvinder i havet?

Og derfra bliver det kun værre og værre.

- Det overraskede os, at der ku skal så små vandstandsstigninger til, før hyppigheden af store oversvømmelser bliver fordoblet. Men vandstanden stopper ikke med at stige. Tværtimod. Hvem ved, hvornår det stopper? Måske kommer vandstanden i verdenshavene til at stige to meter, og så snakker vi om meget mere seriøse ting. En vandstandsstigning på en meter vil være et kæmpe problem for de fleste lande,-  siger Sean Vitousek.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Må jeg genbruge min vandflaske?

Din stemme og duft tæller: Er du tiltrækkende?

Regelmæssig sex er godt for dit psykiske helbred