Flyvende edderkopper har lært at sejle

Edderkopper, der kan svæve ved at bruge deres spind som en 'luftballon', er overraskende gode sejlere. De kan bruge deres krop som sejl og deres spind som anker, hvis de lander i vandet, viser et nyt studie

(Arkivfoto: Lars Hansen)
(Arkivfoto: Lars Hansen)

Hvis du lider af araknofobi – angst for edderkopper – bliver du nok ikke tryg ved tanken om, at nogle edderkopper kan flyve.
Nu det sig, at du ikke engang kan være i sikkerhed for de flyvende kryb i dit badekar.

Hvis edderkopperne lander i vand, er de nemlig ret gode til at sejle rundt på overfladen, skriver Nature ifølge Videnskab.dk.

Det er edderkoppeforskeren Morito Hayashi fra Natural History Museum i London, der har studeret flere slags flyvende edderkopper og beskrevet deres evne til at flyde i tidsskriftet BMC Evolutionary Biology.

Flyvende edderkopper bruger en teknik kaldet 'ballooning', hvor de spinder en tråd, der bliver grebet af vinden og løfter dem, og på den måde kan de svæve over lange distancer.

Læs også hos Videnskab.dk: Se de flyvende edderkopper på langfart

Tidligere har man troet, at edderkopperne ville drukne, hvis de landede på vand. Men Morito Hayashis laboratorieforsøg viste, at flere arter sagtens kunne klare sig på vandoverfladen.

Deres vandskyende ben holdt dem i live både på ferskvand og saltvand, hvor der var bølger på op til 0,5 milimeter i højden, og de var faktisk temmelig avancerede sejlere. Når vinden blæste, løftede edderkopperne deres ben eller mave og brugte dem som sejl, så de kunne bevæge sig hen over vandets overflade. De kunne også smide et anker af spindelvæv, der holdt dem på plads.

Edderkoppernes sejle- og flyvefærdigheder lyder måske skræmmende for mennesker med araknofobi. Men for edderkopperne er det smart, at de kan flyve og bosætte sig i andre områder, og hvis de er uheldige at lande i en vandpyt, kan de altså overleve på vandoverfladen og sejle i sikkerhed.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Se de fascinerende billeder: Edderkopper fanger fisk
Top 5: Se de vildeste dyrepenisser
Skriiig! Hvad er det for en alienedderkop?

Danske Maria fandt i maj måned en stor edderkop i sin lejlighed, som hun i første omgang troede var kommet langvejs fra. Edderkoppen havde nemlig mange fællestræk med en fugleedderkop. Her kan du se den og høre mere:

7 kommentarer
Vis kommentarer