Fodboldtrænere med overdreven selvtillid vinder flere kampe

Overdreven selvtillid kan være problematisk for økonomer, men ikke for fodboldtrænere

Foto: AP/Martin Rickett
Foto: AP/Martin Rickett

At træneren er lidt for kæk kan være en god ting i fodbold. Det tyder et nyt studie i hvert fald på, skriver National Research University Higher School of Economics I en pressemeddelelse, ifølge Videnskab.dk.

Studiet har analyseret opførslen blandt trænere i den russiske Premier League (RFPL) og sammenholdt den med holdets resultater.

Overmodighed som fænomen og dens indflydelse på beslutninger er blevet studeret meget indenfor økonomi. Tidligere studier har vist, at en overmodig person undervurderer risici, og det kan føre til risikable finansielle beslutninger, skriver universitetet i deres pressemeddelelse.

Læs også på Videnskab.dk: Hvad er det for et mærkeligt havvæsen, der er skyllet op på dansk strand?

Men i sportskonkurrencer, der også er forbundet med risici og usikkerhed, er overmodighed anderledes positivt ifølge det nye studie.

Studiet involverede alle trænere for de russiske fodboldklubber i RFPL fra år 2010-2014. Det vil sige 63 trænere i alt.

Som indikatorer for holdenes effektivitet brugte vi det gennemsnitlige antal point vundet per kamp over sæsonen, det gennemsnitlige antal mål scoret og det gennemsnitlige antal mål indkasseret. Trænernes selvtillid blev målt ved hjælp af en systematisk gennemgang pressens mening om trænerens opførsel.

Læs også på Videnskab.dk: Forsker-jubel: Endelig kan vi forklare mystiske billeder fra regnskoven

Forskerne undersøgte tilfælde, hvor trænernes navne var nævnt sammen med navnet på deres klub og nøgleord, som relaterede sig til selvtillid eller usikkerhed – for eksempel talte ord som ’stolt,’ ’selvsikker’ eller ’optimistisk’ for en overmodig træner, mens ’beskeden,’ ’forsigtigt’ eller ’usikker’ trak i den anden retning.

Det højeste niveau af selvsikkerhed i perioden viste sig at være Leonid Slutsky, der på tidspunktet var træner for CSKA Moskva, der sammen med Zenit Skt. Petersborg scorede flest point per kamp.

Forskerne bag studiet konkluderede ud fra statistikkerne at ekstrem overmodighed hos træneren kan have en positiv effekt på holdets resultater.

Læs også på Videnskab.dk: Fotokonkurrence viser videnskabens klamme og syrede sider

Det er dog uklart, om der er tale om en årsagsammenhæng, eller om andre faktorer spiller ind.

Resultatet viste også, at der ikke var sammenhæng mellem en meget selvsikker træner og en risikabel holdstrategi, hvilket forskerne tolker som værende et tegn på, at trænerens selvsikre karisma påvirker spillerne fremfor en taktisk fordel.

Læs mere på Videnskab.dk:

Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Kæmpelyn 'fanget' af astronauter

0 kommentarer
Vis kommentarer