Fødselsvægt sladrer om sygdomme senere i livet

Babyer, der vejer mindre end normalt ved fødslen, har forhøjet risiko for med tiden at få højt blodtryk, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme viser et nyt stort studie, som danske forskere har været med til at lave.

(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Følg Videnskab

Forskere har fundet 60 genetiske varianter (små forskelle i gener mellem mennesker), der både giver variation i fødselsvægt blandt babyer og øger risikoen for, at de senere i livet kommer til at lide af type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og højt blodtryk.

Det skriver Videnskab.dk

Studiet, der er udført på 153.000 personer, giver ifølge en af de danske bidragydere en helt ny indsigt i, hvordan tilsyneladende uafhængige sygdomme er koblet til hinanden via generne.

'Det er fascinerende at se, at gener, der spiller ind på fødselsvægten, også spiller ind på de her forskellige sygdomme. Ved at studere generne kan vi også se, hvilke proteiner der er involveret og dermed sætte et spotlight på de mekanismer, som leder frem til sygdommene,' fortæller professor og overlæge Hans Bisgaard.

'Det er et seriøst skridt mod at forstå de her sygdomme og finde ud af, hvordan vi kan afhjælpe dem,« fortsætter Hans Bisgaard, der arbejder ved Dansk BørneAstma Center på Herlev og Gentofte Hospital og Københavns Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Din guide til sex i naturen

Finder 60 ny genetiske varianter

Studiet, som blandt andet professor Oluf Borbye Pedersen og professor Torben Hansen fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet også har deltaget i, er netop offentliggjort i det meget velansete videnskabelige tidsskrift Nature.

I studiet har forskere fra 116 forskellige forskningscentre rundt om i verden arbejdet sammen om at skabe et gigantisk datasæt, hvor de kunne sammenligne 153.000 personers genomer med deres fødselsvægt og risikoen for at udvikle forskellige metaboliske sygdomme.

'Man har længe haft en mistanke om, at fødselsvægt har indflydelse på risikoen for at udvikle forskellige sygdomme senere i livet. I det her studie har vi derfor fundet genetiske varianter, som har indflydelse på fødselsvægten, og brugt dem til at finde gener, der samtidig disponerer for hjerte-kar-sygdomme, blodtrykslidelser og type 2-diabetes,' forklarer Hans Bisgaard.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere giver svar: Hvad er den bedste slankekur?

Utroligt stærke resultater

Anders Børglum er professor i medicinsk genetik ved institut for Biomedicin på Aarhus Universitet og forsker selv i koblingen mellem gener og sygdomme, men han har ikke deltaget i det nye studie.

Han har dog læst det og finder resultaterne meget spændende.

Blandt andet hæfter han sig ved, at det er et kæmpe studie, der er større, end hvad man tidligere har lavet af den slags. Resultaterne er derfor utroligt stærke.

'Det giver en utrolig styrke til at finde frem til, hvilke gener der har betydning for fødselsvægt, og bagefter se, hvordan de korrelerer med sygdomme senere i livet. Og så er det spændende at se, at talrige genetiske varianter, der forekommer hyppigt i befolkningen, kan forklare 15 procent af årsagen til den vægt, som man fødes med. Det er en betragtelig andel,' siger Anders Børglum.

Anders Børglum synes også, at det er meget interessant at se, hvordan gener, fødselsvægt og sygdomme senere i livet korrelerer til hinanden.

Blandt andet hæfter han sig ved, at studiet rent faktisk peger på, at børn med lavere fødselsvægt både har højere risiko for at udvikle sygdomme som hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes, mens de samtidig har mindre risiko for at blive overvægtige.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Tynde og sunde kan også få type 2-diabetes

Skriiig! Hvad er det for en alienedderkop?

Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk