Født i fiskens tegn? Så har du større chance for at overleve blodforgiftning

Folk født i fiskens tegn har langt større chance for at overleve blodforgiftning end andre stjernetegn. Astrologi bør tages alvorligt som led i medicinsk behandling, viser studie fra Rigshospitalet

Foto: Joachim Adrian/Polfoto
Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Rammes du af svær blodforgiftning, må du håbe, at du er født under en heldigt stjerne.

For er du fisk – født mellem 20. februar og 20. marts -  har du langt større chance for at overleve, skriver Videnskab.dk.

Det viser et stort studie fra Rigshospitalet med data fra knap 800 patienter fra hele Norden, udført af læge og ph.d.-studerende Peter Buhl Hjortrup og hans kollegaer.

Konklusionen er tydelig: Mens 48 procent af de andre stjernetegns patienter døde af svær blodforgiftning, også kaldet sepsis, så var der kun tale om 35,7 procent af fiskene inden for en 90-dages testperiode.

Resultaterne, der netop er publiceret i apriludgaven af det videnskabelige tidskrift Critical Care and Resuscitation, viser også, at udsigten for blodforgiftede krebs er temmelig sort. Hele 55 procent af krebsene døde nemlig.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium

Peter Buhl Hjortrup havde en idé om, at folk født i fiskens tegn ville have størst chance for at overleve, fordi blodforgiftede patienter ofte behandles med saltholdige væsker.

- Vi havde data fra et stort væskeforsøg, og eftersom fisk lever i vand, var der et godt grundlag for at tro, at mennesker født i fiskens tegn ville have gode chancer for at tage i mod den behandling, siger Peter Buhl Hjortrup fra Rigshospitalet til Videnskab.dk.

Han konkluderer endvidere, at astrologi bør undersøges nærmere som led i medicinsk behandling.

- Studiet viser, at stjernetegn spiller en rolle, når det gælder sygdom. Som forsker kræver det selvfølgelig yderligere evidens, og det skal undersøges nærmere. Men personligt tror jeg på, at horoskoper har en lys fremtid inden for lægevidenskaben, siger Peter Buhl Hjortrup.

Læs også på Videnskab.dk: Hvor stammer 7-9-13 fra?

Og ja, det sagde han faktisk. Men mener han virkelig det?

- Nej, det mener jeg selvfølgelig ikke. Der er statistisk grundlag i vores artikel for at hævde, at fisk klarede sig bedre. Men det eneste, vores studie beviser, er, at du kan få statistik til at bekræfte stort set hvad som helst, siger Peter Buhl Hjortrup til Videnskab.dk.

Den videnskabelige artikel er nemlig bragt som en seriøs aprilsnar i Critical Care and Resuscitation, der gerne ville bruge 1. april til at sætte et kritisk lys på uvederhæftig forskning.

Peter Buhl Hjortrup ville ganske enkelt blot bevise, at tager man på fisketur i datahavet, kan man komme hjem med hvilken som helst lystfiskerløgnehistorie - derfor artiklens titel: Gone fishing in a fluid trial.

- Det er et overdrevet eksempel på, hvordan man som forsker ikke må gøre. Vi lavede hypotesen ud fra resultaterne og ikke omvendt, og derfra [har vi] misbrugt alt, der kunne bakke det op. Vi har gjort det hele forkert, siger Peter Buhl Hjortrup.

Læs også på Videnskab.dk: Disse to sportsgrene er de eneste, der med garanti gør os sundere

Selv om studiet hviler på et totalt useriøst grundlag, så sender det alligevel en alvorlig påmindelse om, at det gamle mundheld om, at du ikke skal tro på alt, hvad du hører, er eviggyldigt.

- Det er et overdrevet og forhåbentlig morsomt eksempel på, hvordan man kan misbruge statistik. Et stjernetegns overlevelsesgrad er så langt ude, at enhver forhåbentlig kan se, at det ikke hænger sammen. Men hvis teorien havde været mindre langt ude, så var det måske ikke så nærliggende at afskrive det som et tilfældigt fund, spekulerer Peter Buhl Hjortrup.

- Den medvirker forhåbentlig til, at folk forstår, hvor vigtigt det er at have en kritisk tilgang. Nogle gange må man gøre, hvad man virkelig ikke skal gøre, for at få folk til at forstå, hvor forkert, det er, siger Peter Buhl Hjortrup.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Får apps som Endomondo os til at træne mere?

Sådan kommer du dig bedst over kærestesorg

Hvordan påvirker vinterbadning kroppen?

22 kommentarer
Vis kommentarer