Forhistorisk pingvin var gigantisk

Illustration: G. Mayr/Senckenberg Research Institute
Illustration: G. Mayr/Senckenberg Research Institute
Følg Videnskab

Pingviner har ikke altid været de små, søde, kluntede væsner, vi kender i dag.

En pingvin, der vralter afsted på sine korte ben ser faktisk sød ud. Men en nyopdaget, forhistorisk pingvin var på størrelse med en voksen mand!

Palæontologer fra Tyskland og New Zealand har fundet fossiler af, hvad der ser ud til at være en kæmpepingvin på størrelse med et menneske. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se knoglerne af pingvinen

Forskerne har ikke fundet et helt skelet, men en række knogler, som, de vurderer, er fra den forhistoriske pingvin.

Ud fra størrelsen på knoglerne, i forhold til de samme knogler hos moderne pingviner, vurderer forskerne, at fortidsdyret har været 1,77 m højt - altså på højde med en gennemsnitlig voksen mand. Pingvinen har ifølge forskernes beregninger vejet omkring 100 kg,

»Pingviner har et ekstremt tykt spæklag, så med den størrelse har de været tunge,« siger Jesper Milan, der er museumsinspektør på Geomuseum Faxe, til Videnskab.dk. Han har ikke har været en del af studiet.

Læs mere på Videnskab.dk: Flåter med dino-blod fanget i 100 millioner år gammelt rav

Fossilerne fra pingvinen Kumimanu biceae er 60-55 millioner år gamle. Den er altså opstået kun få millioner år efter den store masseuddøen for 66 millioner år siden, hvor blandt andre dinosaurerne forsvandt. Inden for palæontologi og evolution er det meget kort tid.

'Det er jo et rigtig spændende tidspunkt i udviklingshistorien. Livet på Jorden er lige kommet på fode igen efter den store massedød, og de overlevende dyrearter udbreder sig til alle de tomme nicher efter de dyr, der ikke overlevede massedøden. Pingvinerne er på det tidspunkt stort set kun lige opstået,' siger Jesper Milàn.

Fossilerne er fundet i New Zealand, som lå noget tættere på Antarktis, da kæmpepingvinen levede. Den har altså levet i et klima meget ligesom det, pingviner lever under i dag.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor ’voldtager’ sæler pingviner?

Ifølge Jesper Milan har pingvinerne sandsynligvis ret hurtigt nået frem til deres ideelle form, og de har derfor ikke ændret sig meget i de sidste cirka 60 millioner år.

'Pingviner er med det fossilmateriale, jeg har set, kommet til at ligne pingviner ret hurtigt,' siger han.

Derfor er det også meget sandsynligt, at den store fortidspingvin har lignet sine nulevende efterkommere meget. Bortset fra størrelsen.

Læs mere på Videnskab.dk: »Freaking’ amazing«: Over 200 flyveøgle-æg og rester af fostre fundet

Ligesom nutidens pingviner har kæmpepingvinen Kumimanu biceae været en ideel svømmer.

Men fordi pingviner lægger æg, er de nødt til at udruge deres unger på land, i modsætning til hvaler, der føder levende unger. 

I havet har den store pingvin været en effektiv jæger, ligesom vor tids pingviner. Men også lig pingviner nu til dags, har den været meget kluntet på land.

'Du kunne med garanti sagtens løbe fra den,' siger Jesper Milan.

Den har altså ikke været et faretruende møde for andre end fisk.

Andre artikler på Videnskab.dk

’Alienjægere vender kikkerten mod  Oumuamua

Geminiderne kan udtømme enhver ønskeliste: 120 stjerneskud i timen de næste dage

Mere fra Ekstra Bladet+

Qatar er et diktatur, styret af emiren og et præsteskab med rod i shariaen

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind