Forsker: Denne diæt holder dig ung

I ny bog af påstår en belgisk aldringsforsker, at nogle fødevarer kan holde dig ung, mens andre gør dig gammel

Modelfoto: Colourbox
Modelfoto: Colourbox
Følg Videnskab

Du kan udsætte kroppens forfald og undgå aldersrelaterede sygdomme ved at spise bestemte fødevarer og undgå andre.

Det optimistiske budskab kommer fra den belgiske læge Kris Verburgh, der forsker i aldring på Free University Brussel i Belgien. I sin nye bog 'Timeglasmodellen' rådgiver han om, hvordan man bør spise for at undgå at blive gammel før tid og få sygdomme som type 2-diabetes, kræft, Alzheimers og hjerte-kar-sygdomme, skriver Videnskab.dk.

Bogen, som anbefaler, at man skifter mælk, yoghurt, brød, rødt kød og kartofler ud med sojamælk, bælgfrugter, grøntsager, fisk og nødder har storsolgt i udlandet. Nu er den også kommet til Danmark.

- 'Timeglasmodellen' kombinerer den nyeste viden om ernæring med den nyeste viden om, hvordan kroppens aldringsproces sker på molekylært niveau. Den er rettet til den almindelige befolkning og især til folk, som gerne vil udskyde deres aldring. Alle kan med fordel følge dens anbefalinger, sagde Kris Verburgh til Videnskab.dk, da han var i København i forbindelse med, at 'Timeglasmodellen' udkom på dansk.

Læs danske forskeres reaktion på 'Timeglasmodellen' på Videnskab.dk

I 'Timeglasmodellen' har Kris Verburgh sammensat en række kostanbefalinger, der ifølge ham selv er baseret på de vigtigste forskningsresultater om kost og aldring, som i de seneste år har været publiceret i de største videnskabelige tidsskrifter.

På bagsiden af bogen skriver Politikens Forlag derfor, at hans anbefalinger er 'det nærmeste, man i dag kommer sandheden om sundhed'.

Men en række danske forskere, som Videnskab.dk har talt med, tvivler på den påstand. De tvivler også på, at Kris Verburgs videnskabelige fundament er så solidt, som han selv mener, det er.

- For selvom det umiddelbart kan være en god idé at kombinere ernæringsforskning med gerontologi (læren om aldring), går Kris Verburgh for vidt med at omdanne viden om molekylære aldringsprocesser til specifikke kostanbefalinger, siger eksempelvis lektor Lars Holm, der har været til foredrag med forfatteren.

- Idéen om at skabe et overblik over nyere forskning inden for kost, sundhed og aldring og omforme det til noget håndterbart er ganske fornuftig. Han har gjort et stort stykke arbejde. Når det er sagt, er der en del løse ender i hans teorier, siger Lars Holm, der er lektor på Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Er stenaldermad overhovedet sundt?

En af de løse ender opstår, fordi Kris Verburgh omformer resultater fra kontrollerede og manipulerende dyreforsøg til anbefalinger om, hvordan vi som mennesker bør spise til dagligt.

En del af hans kostråd bygger således på viden om molekylære aldringsmekanismer hos mus.

Det gælder blandt andet en af de grundlæggende hypoteser i 'Timeglasmodellen', som går på, at man kan udskyde kroppens forfald ved at reducere indtaget af proteinrige fødevarer, fordi proteiner stimulerer en vækstfaktor i kroppen kaldet mTor (mamalian Target of Rapamycin).

MTor er et protein, der regulerer cellernes produktion og nedbrydning af proteiner. Ifølge Kris Verburgh bliver mTor overstimuleret, hvis vi spiser for mange proteiner. Overstimuleringen fører til, at vores muskler vokser, og jo mere vi vokser, jo hurtigere ældes vi, siger han.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvad er vigtigst: kost eller motion?

Kris Verburgh bruger museforsøg til at understøtte sin teori om mTor.

- Det er forsøg, hvor man bruger såkaldte knock-out musemodeller. Knock-out mus er mus, hvor man sletter bestemte gener. For eksempel har man lavet forsøg, hvor man har fjernet de gener, der regulerer mTor, så musens receptorer ikke fungerer optimalt, forklarer Lars Holm og fortsætter:

- Det har vist sig, at mus, som har fået fjernet genet for en af de mTor-regulerende receptorer i cellerne, lever længere. Men at sætte lighedstegn mellem forsøg med knock-out musemodeller og mennesker, det kan man ikke. Man kan ikke udlede af den slags forsøg, at man som menneske kan forlænge livet ved at undgå proteinrige fødevarer, der stimulerer mTor.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hjælp! Hvad laver denne spooky fisk i Aarhus?

Danmarks nye sukker slår mus ihjel – men 'ikke nødvendigvis mennesker'

Fotokonkurrence viser videnskabens klamme og syrede sider

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time