Forsker: Puds ikke næse for hårdt

Hvis du pudser næsen for hårdt, risikerer du, at der presses snot tilbage i bihulerne – og din forkølelse kan dermed udvikle sig til en ubehagelig bihulebetændelse.

(Arkivbillede)
(Arkivbillede)
Følg Videnskab

Snot er en uundgåelig del af en forkølelse, men hvordan håndterer du snottet bedst, så du undgår, at forkølelsen udvikler sig til en ubehagelig bihulebetændelse? Og bliver snottet suget tilbage i bihulerne, hvis vi snøfter, eller presser vi det omvendt ud i bihulerne, hvis vi pudser næse?

- Hvis man pudser næse med et hårdt tryk, må man jo formode, at der kan presses snot tilbage i bihulerne. Jeg vil derfor anbefale, at man blot skal tørre snottet væk, når det løber ud af næsen, lyder det konkrete råd fra ph.d. og øre-næse-halslæge Bibi Lange fra Odense Universitetshospital.

Læs artiklen ’Skal jeg pudse næse eller snøfte snot?’ hos Videnskab.dk:

- Der foreligger ikke videnskabelig dokumentation i forbindelse med næsepudsning, og derfor er det vigtigt at lytte til sig selv og gøre sine egne erfaringer, for det som ikke virker for den ene, kan måske virke for en anden.

Først skal du lige vide, at det er de såkaldte slimhinder i bihulerne og næsen, der producerer det slim, som til daglig fanger partikler som bakterier og pollen.

Når vi er forkølede bliver slimet 'overproduceret' og bliver til snot som et resultat af en betændelsesreaktion i næsen.

Det er de såkaldte fimrehår, som transporterer slim og snot ud af bihulerne, hvor det bliver produceret. Slimen ryger derefter ned i svælget og ned i vores maver.

Læs også hos Videnskab.dk: Lad være at fjerne ørevoks med vatpinde

Men bliver der produceret meget snot på grund af en forkølelse, ryger snottet altså også ud igennem næsen.

Fimrehårenes bevægelser er den vigtigste forudsætning for, om slim og snot bliver transporteret væk fra bihulerne og ud af næsen, forklarer overlæge og ph.d. ved Aalborg Universitetshospital Michael Gaihede, som er specialist i øre-næse-halssygdomme.

- Du kan måske skabe et lille undertryk ved at snøfte snottet op og på den måde få snot ud af bihulerne. Men det allervigtigste for transporten af snot er fimrehårenes bevægelser, siger øre-næse-halsforskeren.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor stinker tis, når man har spist asparges?

Har man en betændelsestilstand i næsen, kan fimrehårene dog blive ramt og deres funktion blive nedsat.

Og hvis slimhinden i næsen på grund af hævelse har lukket hullet mellem næse og bihuler til i sin bekæmpelse af betændelsestilstanden, så kan der opstå den meget ubehagelige bihulebetændelse, fordi snot og bakterier har hobet sig op i hulrummene ved siden af næsen, og fordi fimrehårene ikke kan transportere skidtet væk.

Bihulernes placering som hulrum ved siden af næsens hulrum er forklaringen på, at overlæge Michael Gaihede også afviser, at det skulle være specielt forebyggende at pudse næse.

Læs også hos Videnskab.dk: Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.