Annonce:
Annonce:

Forsker: Sådan vælger du dine nye fodboldstøvler

Det kan være en sand videnskab at vælge sine nye fodboldstøvler. Her giver dansk fodboldstøvleforsker gode råd til, hvad du bør gå efter

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Annonce:
Følg Videnskab

Drop tanken om at have samme støvler som Ronaldo eller Messi eller om særlige indlæg i vristen, der skal få dig til at sparke hårdere. Når du skal købe et par nye fodboldstøvler, er det eneste afgørende, at de skal være rare at have på. Alt det andet er gejl.

Nogenlunde sådan kan man sammenfatte konklusionerne fra Katrine Okholm Kryger, som forsker i fodboldstøvler. Det skriver Videnskab.dk.

- Det, der er bevist inden for at øge performance ud fra fodboldstøvler, er minimalt. Til gengæld er der indikationer på, at det kan skade, hvis du vælger støvler, der ikke er behagelige. Så du skal bare vælge dine fodboldstøvler, som om det var normale sko – de skal være rare at have på, siger Katrine Okholm Kryger, ph.d.-studerende på The Sports Technology Institute ved engelske Loughborough University.

Annonce:

Læs mere på Videnskab.dk:
Derfor er Messi verdens bedste fodboldspiller

Det er individuelt, hvad der virker
I sin forskning i England analyserer Katrine Okholm Kryger, om fodboldstøvler virkelig kan gøre skud hårdere eller mere præcise, sådan som producenterne ofte påstår.

Hun ser også på, hvordan forskellige typer design påvirker evnen til at drible og aflevere bolden, blandt andet ved test af nye fodboldstøvler på træningsbanen på Loughborough University.

Men efter en grundig gennemgang af litteraturen og en række fodboldstøvleforsøg er den mest solide konklusion, Katrine Okholm kan servere, at spillere ikke præsterer væsentligt bedre af ændret fodudstyr.

Læs mere på Videnskab.dk:
Forskere: Derfor er Ronaldo så vild

Annonce:

- Når det kommer til knopperne og andre egenskaber ved fodboldstøvler, er det meget individuelt, hvordan man kan belaste kroppen. Det kommer helt an på typen af spiller, hvor meget spilleren kan generere af kraft, når der skal ændres retning, på underlaget og en masse andre ting. Inden for sportsteknologi taler man nu meget om, at støvlen skal passe til individet, fordi mennesker er forskellige, fortæller Katrine Okholm Kryger.

Effektløse støvler sælger, hvis kendte bruger dem
Det virker måske underligt, at producenterne af fodboldstøvler masseproducerer kendte fodboldspilleres farverige fodboldstøvler med Touch Control, All Conditions Control og i andre smarte varianter, hvis mennesker er forskellige, og hvis man i øvrigt mangler bevis for, at noget af det virker.

Men de nye typer støvler har en rigtig god effekt, hvor det er vigtigst – i butikkerne.

Læs mere på Videnskab.dk:
Fodboldlandsholdets læge: Sådan træner du smertefrit på kunstgræs

- Køberne vil have de samme støvler som Messi og Ronaldo. Umbro har prøvet at fokusere på komforten i en reklame, men uden effekt. Det har vist sig at være et utrolig dårligt marketingtrick at sige, at man har en fodboldstøvle, der er mere behagelig. Det er udseendet, det kommer an på, konstaterer Katrine Okholm Kryger.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Skal man lægge is på en skade?

Forskere konstaterer: Fodbold har ændret sig markant

Er det dumt at dyrke sex før sport?

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Inflation er den største ødelægger af almindelige menneskers økonomi
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: