Forskere: Derfor er ateister mere intelligente end religiøse

Jo mere intelligent, des mindre religiøs, viser talrige studier. Nu mener to forskere, at de endelig har fundet forklaringen på, hvorfor det er sådan

Flere studier har vist, at religiøse mennesker er mindre intelligente end ikke-troende. Men de har manglet en forklaring på hvorfor.

I et nyt studie giver to forskere deres bud: Religiøse er ifølge forskerne gennemsnitligt set mindre intelligente end ateister, fordi tro er et instinkt, og intelligente mennesker er bedre til at hæve sig over deres instinkter.

Det skriver independent.co.uk ifølge Videnskab.dk:

Forskerne: Religion er et instinkt
Forfatterne bag studiet har navngivet deres teori 'Intelligence-Mismatch Association Model'.

Læs mere på Videnskab.dk: Værgso! Endnu en god undskyldning for at spise chokolade

Modellen er baseret på evolutionspsykologen Satoshi Kanazawa. Hans såkaldte 'Savanna IQ-principper' foreskriver, at menneskets adfærd altid vil være styret af miljøet, hvor dets forfædre udviklede sig.

I forlængelse af Satoshi Kanazawas principper argumenterer forfatterne bag det nye studie for, at religion skal anskues som et instinkt eller et 'udviklet domæneområde'.

Intelligente sætter sig ud over instinktet
Men det er fordelagtigt at kunne hæve sig over dine instinkter, argumenterer forskerne, fordi det hjælper moderne mennesker med at løse deres problemer.

Læs mere på Videnskab.dk: Giver det overhovedet mening at sortere skrald?

- Hvis religion er et udviklet domæne, så er det et instinkt, og intelligens – forstået som rationelt at løse problemer - kan anses som noget, der indebærer at overvinde instinktet og være intellektuelt nysgerrig og åben over for de ikke-instinktive muligheder, forklarer medforfatter Edward Dutton fra Ulster Institute for Social Research over for independent.co.uk, ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Ny NASA-mission: Rumfartøj skal helt tæt på Solen

Stor undersøgelse: Magiske svampe er det sikreste stof af alle

Er Jordens magnetiske poler ved at bytte plads igen?