Forskere: Derfor kan du dø af stoffet i ecstasy

Det aktiverer belønningssystemet for at gøre brugeren fuld af energi og gode følelser. Men det kan i sidste ende også slå dig ihjel, fortæller forskere

Foto: ritzau
Foto: ritzau

Du går op i baren. Beder om en drink skyller en lille pille ned med en slurk.

30 minutter efter er du en del af menneskehavet på dansegulvet. Du er uovervindelig, lykkelig, kærlig og fuld af uendelige mængder af energi.

På det tidspunkt er CHNO–molekylerne, bedre kendt som MDMA eller ’stoffet i Ecstasy’, nemlig nået ud til nervecellerne i din hjerne. Det fortæller professor på Psykologisk Institut Center for Rusmiddelforskning Mads Uffe Pedersen til Videnskab.dk, hvor du kan læse mere om MDMA’s virkning i kroppen.

- MDMA-molekylerne får på samme måde hjernen til at frigive mere dopamin. Meget mere, og også mere, end du naturligt ville få ved for eksempel at dyrke sex eller gøre noget andet rart, siger Mads Uffe Pedersen.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad er mest usundt: Stoffer, alkohol eller cigaretter

Men ser du bort fra, at du aldrig med sikkerhed kan vide, hvad der er i stoffer, du køber i byen, er MDMA i sig selv også farligt at indtage.

MDMA kan føre til ukontrolleret stigning i kropstemperatur, da det påvirker udskillelsen af stofferne dopamin, serotonin og noradrenalin.

Noradrenalin får blodårerne til at trække sig sammen i arme og ben, samtidig med at hjertet pumper hurtigere, og musklerne arbejder, hvilket yderligere påvirker temperaturen.

- På grund af den kunstige kontante forhøjelse af noradrenalin-niveauet bliver blodårerne ved med at være trukket sammen. Din kropstemperatur stiger, og hvis det går helt galt, kan den komme op over 42 grader, og det dør man af, siger Eva Aggerholm Sædder, der er ledende overlæge på klinisk farmakologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad er den værste måde at dø på

Noradrenalinet aktiverer musklerne, som til sidst begynder at krampe, og man får svære muskelsmerter, muskelsvaghed og porterfarvet urin. På samme måde, som hvis man løber en maraton, begynder musklerne at gå til grunde.

- Når musklerne går til grunde, frigives blandt andet protein, som skal nedbrydes i nyrerne. I yderste konsekvens kan der blive frigivet så meget protein under en MDMA-rus, at nyrerne ikke kan følge med, siger Eva Aggerholm Sædder. Man får nyresvigt.

Der dannes simpelthen små blodpropper i nyrerne. Når nyrerne svigter, bliver kroppens affaldsstoffer ikke nedbrudt, men ophobes i organerne, og det kan give organsvigt.

Læs mere på Videnskab.dk: Afkriminalisering af stoffer er en stor succes i Portugal

Det system i kroppen, som sørger for, at blodet størkner, når vi får et sår, bliver også påvirket af muskelnedbrydningen og den høje temperatur.

Der bliver blandt andet udskilt flere af de stoffer, som får blodet til at størkne – de såkaldte koagulerende stoffer.

Det kan give blodpropper. Kombineret med den høje puls kan blodpropperne føre til indre blødninger, fordi blodet skal mase sig forbi blodpropperne og derved kan komme til at lave hul på mindre blodkar.

- Den øgede mængde af koagulerende stoffer i blodet bliver selvfølgelig opdaget af kroppen, som forsøger at kompensere ved at producere flere af de stoffer, som skal nedbryde de koagulerende stoffer, forklarer Eva Aggerholm Sædder.

Andre artikler på Videnskab.dk

Museforsøg afslører: Det sker i hjernen ved afhængighed af stoffer

Stor undersøgelse: Magiske svampe er det sikreste stof af alle

50 kommentarer
Vis kommentarer