Forskere: Dette var det værste år nogensinde

Synes du, at 2018 var et møg-år? Vær glad for, at du ikke lever i år 536

Følg Videnskab

Hvilken historisk tid man mest nødig opleve, er nok op til den enkelte, men forskningen har også et bud på, præcist hvilket år, der har været det mest forfærdelige i menneskets historie.

Det skriver ScienceAlert ifølge Videnskab.dk.

Det drejer sig hverken om 'populære' bud som år 1347, hvor pesten begyndte at hærge Europa, årene mellem 1918-20, hvor den spanske syge slog omkring 50 millioner mennesker ihjel på verdensplan eller årene under de to verdenskrige.

Forskernes bud er i stedet år 536.

Læs mere på Videnskab.dk: Dykkere gør deres livs fund i undersøisk hule

Faktisk sker der forbløffende lidt på dette tidspunkt i forhold til krig og sygdomsplager. Til gengæld oplever man usædvanligt og ekstremt vejr, fordi en støvet tåge opstod i Jordens atmosfære.

Temperaturen styrtdykker, hvilket fører til tørke, fejlslagen høst og hungersnød. I Kina får de sommersne, og i Norge og Sverige dør halvdelen af befolkningen angiveligt under den pludselige klimakatastrofe.

Læs mere på Videnskab.dk: Forbløffende skabning opdaget i Nivå Bugt

Flere ting, blandt andet spor fundet i iskerner i Antarktis, tyder på, at vulkanudbrud har været skyld i det voldsomme vejr.

Iskerner fungerer lidt som et træs årringe, fordi de årligt bygges op af et nyt lag sne og is. Du kan så at sige 'slå op' på år 536 i den gamle is, og hvis du finder vulkansk aske i islaget, ja, så tyder det på, at der har været et vulkanudbrud.

Læs mere på Videnskab.dk: Fascinerende billeder: Kæmpefossiler fra massestranding af hvaler

Nu har man i en analyse af en iskerne fra gletsjeren Colle Gnifetti, der findes på grænsen mellem Schweiz og Italien, imidlertid gjort et andet fund, nemlig spor af bly-forurening omkring år 640.

Det tyder på, at mennesker begynder at udvinde sølv på det tidspunkt, og udslag i isen i 660 og igen i 695 peger på, at man her er begyndt at producere mønter.

Forskernes konklusion er derfor, at mennesket fra 536 og i mere end hundrede år har levet i stagnation. Alt sammen på grund af et par vulkanudbrud.

Andre artikler på Videnskab.dk

11-årig gepard slår verdensrekorden i løb

Nordiske vikingeskatte fra Danmark til England

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind