Forskere: Du bør faste fem dage hver måned

Du kan tabe mavefedt, få lavere blodsukker og sænke din risiko for hjerte-kar-sygdomme ved at faste fem dage om måneden. Det antyder ny forskning

Hvis du gerne vil af med noget af mavefedtet, kan det betale sig at faste fem dage om måneden. (Arkivfoto: POLFOTO)
Hvis du gerne vil af med noget af mavefedtet, kan det betale sig at faste fem dage om måneden. (Arkivfoto: POLFOTO)

Nøjsomhed er en gammel dyd, og nu viser et nyt studie, at det måske kan give dig en lang en lang række sundhedsgevinster at holde et par fasteperioder om måneden.

Forskere fra University of Southern California har gennem museforsøg vist, at fire dages faste to gange om måneden kan nedsætte mus' kræftrisiko med 45 procent, sænke deres blodsukker med 40 procent og sænke indholdet af insulin i deres blod med 90 procent.

Det skriver Videnskab.dk:

Forskerne fandt også ud af, at de fastende mus styrkede deres evne til at gendanne nyt væv. For eksempel var deres evne til at lave nye leverceller hurtigere, og sammensætningen af celletyper i deres blod blev mere ungdommelig.

- Det er det, der er det mest spændende, siger forskeren Valter Longo fra University of California.

Forskerne udførte også et forsøg for at teste, om de samme sundhedseffekter gjorde sig gældende for mennesker.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan kender du forskel på sorg og depression

19 forsøgspersoner blev sat på en stram kost, der begrænsede deres kalorieindtag til en tredjedel af det anbefalede i fem dage om måneden.

Ligesom musene fik forsøgspersonerne forbedret deres fysiske form på flere områder. De tabte mavefedt, fik sænket blodsukkeret og havde færre proteiner i blodet forbundet med hjerte-kar-sygdomme.

Sundhedsgevinsten var stærkest, efter at forsøgspersonerne tre gange havde skiftet imellem den kaloriefattige kost og at spise normalt.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Faste kan være sundt – især hvis du vejede for lidt som nyfødt

Opsigtsvækkende studie: Katteparasitten T. gondii kan give skizofreni og OCD

Dansk rapport: Her er konsekvenserne af hashrygning